Kjeld Hansen: Vi offentliggør alle MRSA-gårde

Journalist Kjeld Hansen vil offentliggøre alle de undersøgelser, der har været af MRSA-smittede besætninger.

Journalist Kjeld Hansen, der står bag hjemmesiden Gylle.dk, har i dag sammen med en kollega fået medhold i Højesteret om, at myndighederne skal give aktindsigt i besætninger, der er smittet med MRSA.

Det vil han nu bruge til at informere offentligheden om samtlige testresultater, som Fødevarestyrelsen ligger inde med. Det gælder både oplysningerne tilbage fra 2011, men også fra de seneste MRSA-undersøgelser.

”Vi har søgt aktindsigt og forventer at få resultaterne både fra undersøgelserne i 2014 og screeningen dette efterår af kyllinger, mink og så videre, som Fødevarestyrelsen har udført for at få en ny baseline med status på MRSA-smitten. Eksempelvis er alle økologiske svinebrug testet, og det bliver interessant at se, hvad det giver, for der går jo alle mulige historier om, at det står lige så slemt til hos dem, men nu får vi syn for sagn,” siger Kjeld Hansen.

Vil kontakte landbrug i 2011-undersøgelse

Han fortæller dog, at han vil kontakte de oprindelige 48 svinelandbrug, der blev testet MRSA-smittede i 2011, med henblik på at sikre, at de stadig eksisterer og ikke siden er testet MRSA-negative.

”Vi er jo ikke ondsindede på den måde. Vi vil ikke offentliggøre det for enhver pris. Vi har ikke til hensigt at offentliggøre forkerte oplysninger,” siger Kjeld Hansen.

Højesteret afviste i kendelsen fredag, at landmændene bliver udsat for stigmatisering i en grad, der berettiger, at det trumfer hensyn til offentligheden interesse.

Stigmatiserede landmandsfamilier?

Spørgsmål: Hvad tænker du selv, når du hører historier om landmænd, der føler sig stigmatiserede?

”Der var en for nylig, en ved Varde, der fortalte i en video på Facebook, at tandlægen afviste ham, da han hørte, at manden havde MRSA. Jeg ringede til tandlægen, og det var simpelthen ikke sandt. Han havde fået besked på, at han kunne få en tid dagen efter, og tandlægen levede bare op til reglerne om, at MRSA-patienter skal behandles særskilt,” siger Kjeld Hansen.

Så du mener ikke, at det er korrekt, at landmænd bliver stigmatiseret?

”Jeg sad rent faktisk i Østre Landsret, hvor de fem landmænd blev afhørt. Der var en, der fortalte, at han plejer at give en gris til byfesten, og at hvis folk hører, der er MRSA, så vil de måske have dem. Det har ikke noget med stigmatisering at gøre. Det er en naturlig reaktion,” siger Kjeld Hansen.

”Vi er ikke efter de her mennesker. Problemet er, at mange af de her virksomheder hedder mandens navn, og derfor bliver det taget personligt. Vi synes, at de mennesker, der arbejder der, eksempelvis østarbejdere, har krav på rent mel i posen,” siger Kjeld Hansen.

Kan ikke vaske sig ren i andres skidt

Et argument er, at svine-MRSA får forholdsmæssig stor opmærksomhed i forhold til, at der er andre bakterier, der er langt farligere. Hvad mener du om det?

”Gud fader, der er da noget, der er langt værre end MRSA, eksempelvis at blive ramt af lynet, men du kan ikke vaske dig ren i andres skidt. Enhver må da gøre noget ved de problemer, hans virksomhed skaber. Man kan da ikke bare henvise til, at der er noget, der er værre.”

”Der er en tendens til at gøre grin med nordmændene, men nordmændene er nået ret langt. De mangler de sidste procent, men det er fordi det er svært, og det er bedre end i Danmark, hvor snart alle svinebrug er ramt af MRSA.”

”Jeg kan ikke forstå, at der ikke er større interesse i det her for industrien selv. For enhver kan se, hvilken vej det bærer hen. Jeg tror, der er nogle, der fravælger svinekød, men som ville vælge det igen, hvis det havde en bedre kvalitet.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.