Bælter under gyllevognen for to kroner ekstra?

Rollmax bælteundervognen gav mindre spor og lavere hjultryk i en Farmtest. Men der er også ulemper, og du skal beregne merpris ved udkørsel afhængig af mængden.

De velkendte Farmtest-rapporter har fået endnu en af slagsen. Seges beskæftiger sig i den seneste Farmtest med Rollmax, der er en lille bælteundervogn, som både kan monteres under gyllevogne, mejetærskere og eksempelvis frakørselsvogne. Målet er, at fordele vogntogets tryk over større areal og dermed også reducere trykket fra de traditionelle hjul.

I Farmtesten har forfatterne bag farmtesten koncentreret sig om fire stk Rollmax på hver 23 centimeters bredde monteret på en Samson PG 25 gyllevogn, der til daglig kører på Rostgaard Maskinstation.

Der er lavet målinger både forår og efterår på u- og behandlet majsstub på forskellige arealer. Og generelt er Farmtesten positiv, når det gælder kørsel med bælterne.

Resultaterne angiver både mindre marktryk og mindre spordybde, dog afhængig af jordens beskaffenhed. For eksempel har bælterne reduceret spordybden fra 6,5 til 4,8 centimeter under våde forhold på en majsstub i efteråret.

Ved tørre forhold er forskellen lidt mindre.

Lægger mere vægt på traktoren

Men der er også en række ulemper på nuværende tidspunkt. Eksempelvis er den nuværende udgave af Rollmax ikke beregnet til køre stærkere end 12 kilometer i timen, hvilket gør den mindre brugbar på en frakørselsvogn.

Samtidig afslører Farmtesten, at bælterne lægger mere vægt over på traktorens bagaksel - omkring 1.500 kg - når de er nede. Dertil kommer en ekstra egenvægt på 800 kg - og 32 centimeter, som man kan trække fra frihøjden på køretøjet.

Økonomisk skal bælterne også regnes med. Et regneeksempel i Farmtesten viser, at omkostningerne er 1,78 kr. pr. ton ved at køre med Rollmax-bælterne.

Her tager man udgangspunkt i 20.000 ton udkørt gylle med Rollmax pr. år, en afskrivningsperiode på otte år, 12.000 kroner til vedligehold og en kapacitet i timen på 65 ton.

Med abonnement kan du læse hele Farmtesten på landbrugsinfo.dk. Testen bliver endvidere også gennemgået under et af de mange indlæg på Plantekongressen, der starter i morgen tirsdag.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.