DF: Ikke alle marker vil få mere gødning i 2016

Midlertidige miljøtiltag i de mest sårbare vandoplande bliver nødvendige, indtil nye, alternative virkemidler er klar. Det siger René Christensen, landbrugsordfører for Dansk Folkeparti.

Når regeringen i foråret 2016 åbner for, at landmændene igen kan bruge mere gødning på markerne, vil der fortsat være områder i landet, hvor gødningsposen vil være strammet til.

Det vurderer René Christensen, landbrugsordfører for Dansk Folkeparti.

Han henviser til, at de reducerede gødningsnormer i øjeblikket indgår som en del af de danske indsatser for at opfylde EU-direktiver som Nitratdirektivet og Vandrammedirektivet.
Derfor vil det formentlig blive nødvendigt med miljøkompenserende tiltag i de allermest sårbare vandoplande, hvis Danmark skal undgå diskussioner med EU.

Overgangsordning
»Det er ikke længere den vej, vi vil gå, nu satser vi på fuldgødning. Men derfor vil vi formentlig alligevel blive nødt til at etablere en overgangsordning i de mest sårbare vandoplande. Dels for at beskytte naturen og dels for at få de lempede gødningsregler igennem EU-systemet,« siger René Christensen.

Kortere årrække
René Christensen understreger, at der bliver tale om en midlertidig overgangsordning, som skal gælde i »en kortere årrække,« indtil den målrettede regulering med alternative virkemidler – i videst muligt omfang uden for dyrkningsfladen – er rullet ud.
»Vi taler ikke om en permanent løsning, men om en indsats, som er midlertidig. Og det vil være en indsats, som vil være finansieret af staten. Derfor er der også afsat et forholdsvist stort beløb på finansloven til miljøkompenserende tiltag,« siger han.

Tiltag under overvejelse
Ifølge René Christensen er det endnu ikke fastlagt, hvor store arealer, som skal omfattes af de midlertidige miljørestriktioner.
Det er også fortsat under overvejelse, hvilke tiltag, der bliver tale om.
»Det kan være i form, af, at staten forpagter og braklægger nogle arealer, eller at staten betaler landmændene for en særlig, ekstensiv driftsform. Men vi har flere gode forslag under overvejelse. Og tanken, er, at arealerne skal gives tilbage i almindelig landbrugsdrift igen, når vi udruller den målrettede regulering.«

Venter på kvælstofudvalg
René Christensen understreger, at behovet for miljøkompenserende tiltag først kan fastlægges endeligt, når det såkaldte Kvælstofudvalg om få uger har afleveret sin rapport.
Det tværministerielle udvalg under Finansministeriet skal foretage en samlet vurdering af, om beregningen af kvælstofindsatsbehovet skal revurderes.
»Indtil da er alt i spil."

Faktaboks

FAKTA:

Sådan står der bl.a. i lovforslag L 68 (Justering af reglerne om kvælstofnormer).

»En udfasning af kvælstofnormreduktionen inden for rammerne af den foreslåede bemyndigelse (...)  kan medføre forøget udledning af kvælstof.

Tilførsel af den ekstra mængde kvælstof skal dog holdes inden for Danmarks EU-retlige forpligtelser i forhold til miljø, natur, overfladevand og grundvand, (...).

For at sikre overholdelse af de EU-retlige forpligtelser vil forøgelsen af kvælstofnormerne i forhold til det gældende niveau i nødvendigt omfang skulle modsvares af miljøkompenserende foranstaltninger.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.