DLG: Afgrødepriserne er tæt på bunden

Markedsdeltagerne er ved at fordøje de nye prognoser fra det amerikanske landbrugsministerium og har som første reaktion sendt priserne yderligere en tak nedad, skriver DLG i deres markedsorientering.

Af Rolf Pedersen, prokurist, DLG

Verden klarer sig på trods af fejlslagen EU kornproduktion

Det amerikansk landbrugsministerium udsendte i mandags deres månedlige prognoser over produktion, forbrug og slutlagre. Den globale kornproduktion hæves 83 mio. tons fra sidste års 1.982 mio. tons til nu 2.065 mio. tons.

De samlede slutlagre hæves 16 mio. tons fra sidste høstårs 486 mio. tons (43% heraf på kinesiske lagre) til 502 mio. tons (43% heraf på kinesiske lagre) ved udgangen af 2016/17 svarende til 25% af det samlede årsforbrug. De samlede hvedelagre ved udgangen af 2016/17 sættes til 34% af årsforbruget og ditto for majs sættes til 22 %. FN’s fødevareorganisation FAO anbefaler min. 15%!

Markedet kvitterer med yderligere prisfald

Markedsdeltagerne er ved at fordøje de nye prognoser og har som første reaktion sendt priserne yderligere en tak nedad. Det er efterhånden vanskeligt, at forestille sig yderligere prisfald i den kommende periode. På den anden side viser de seneste USDA prognoser, at verdens kornforsyning bliver bedre og bedre. Prisen på matif hvede på december 2016 terminen var i starten af 2016 på euro 185,50. Den 1. august i år var prisen euro 169,25, og lige nu er prisen euro 158,25. Følg i øvrigt priserne på www.dlg.dk Der er i øjeblikket bemærkelsesværdig lille aktivitet fra kornkøberne i både foder-, brød- og maltindustrien, men på den anden side står sælgerne heller ikke kø. Det kan blive afgørende for den videre prisudvikling, hvem der først melder sig på banen.

Rusland, Canada og Australien opjusterer løbende produktionen

Fra officielt hold opjusterer nationale myndigheder også jævnligt den forventede produktion i både Rusland, Canada og Australien. Rusland høster stadig, Canada er så småt begyndt, og Australien forventes at starte i slutningen af oktober. Så på den måde rammes markedet af disse landes store kornproduktion som perler på en snor. Mængderne er på plads, og indtil videre er kvaliteten i det russiske korn er god, Canada viser foreløbig gode takter, hvorimod vi endnu har til gode at se den australske kvalitet.

Jokeren i EU kan blive kvalitetskorn

Hvis vi ser på situationen indenfor EU er det velkendt at både den franske hvede- og maltbygproduktion slog fejl i år. Senest har regn i de baltiske lande forsinket høsten og forringet kvaliteten, og store mængder hvede er nedklassificeret til foderhvede. På papiret er forsyningen af EU produceret brødhvede og maltbyg stram. Det store spørgsmål er dog, om det primært vil betyde en kraftig reduktion i den traditionelle eksport til lande uden for EU, eller om det på et senere tidspunkt i høståret vil betyde en mangel på kvalitetskorn inden for EU. Kvalitetskorn er dog ikke en absolut størrelse, idet den hvert år gradbøjes i op- eller nedadgående retning alt afhængig af det pågældende høstårs kvalitet.

Er vi ved at være tæt på bunden?

Vi vurderer, at vi er ved at være tæt på bunden, og at priserne på sigt vil rette sig. Det vanskelige er bare at vurdere, hvornår dette indtræffer. I de første måneder forventer vi, at Sortehavslandene vil sidde sikkert i den gule førertrøje som korneksportør, og som nævnt banker Canada allerede på døren for at få en plads i førerfeltet, og herefter må det forventes, at Australien også snart viser tænder på eksportmarkederne. Det kan betyde, at vi skal helt hen på den anden side af nytår før markedet vender.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg. ”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.