Gods tager første bid af hvidkløveren

Rosenfeld Gods ved Vordingborg er først til at dokumentere høsten af hvidkløver. Udbytter er middel, lyder forventningen.

Hvidkløverhøsten ser ud til at levere et middel udbytte i år. Sådan lyder det fra inspektør Rasmus Bredo Juul Christoffersen, Rosenfeld Gods, efter de har været ud at nappe det første halve vognlæs søndag.

"Jeg har aldrig høstet så tidligt. Vi har allerede i dag høstet 500 hektar af forskellige frøgræs. Det har vi aldrig prøvet før så tidligt," siger Rasmus Christoffersen.

Rosenfeld har 78 hektar hvidkløver, hvoraf de 10 hektar er høstet på nuværende tidspunkt.

Hvordan bliver udbyttet i hvidkløveren?

"Det svært at sige. Jeg tror, at det bliver middel, men det bliver nok lidt for tidligt at sige," forklarer Rasmus Christoffersen.

Godset avler frøgræs for DLF, men har også andre afgrøder. I alt ejer godset, der er ejet af Peter Oxholm Tillisch, cirka 2100 hektar agerjord.

Rødsvingel overrasker

Af græsser har Rosenfeld desuden hundegræs, som har et udbytte i år lidt under middel. Det er en grovere græs, der etableres i vårbyg og bruges til foderblandinger. De skal helst dyrkes tæt på kysten, eftersom de ikke kan tåle frost om foråret.

Rosenfelds høst af rødsvingel er lidt over middel.

"Det ser ud til, at rødsvinglen har klaret tørken bedre end de øvrige græsser. Det er positivt overraskende, vil jeg sige."

Westerwoldisk rajgræs

Lige nu høster godset desuden westerwoldisk rajgræs, en sjælden græsart. Det er det eneste græsfrø, man kan så om foråret og høste i samme sæson, siger godsinspektøren. Det bruges blandt andet på festivalpladser og fodboldbaner sydpå.

Det er meget hurtigt voksende græs, de kalder det også turbogræs. Godset har noget gammel søbund, hvor det er svært at finde en god afgrøde, og her passer westerwoldisk rajgræs godt til," siger Rasmus Christoffersen.

Godset har også raps, hvede, byg og sukkerroer. Sukkerroerne er det eneste, som godsets otte ansatte og to sæsonarbejdere ikke tager selv. Det klarer maskinstationen med deres roeoptager. Ellers driver de hele markarbejdet selv.

I år er første år med tre Claaas Lexion 780, som godset har købt. Tidligere havde de to andre, ældre mejetærskere, men på grund af et tilkøb af 225 hektar jord, behøvede godset ekstra kapacitet. De ønskede at have tre ens mejetærskere, og valget faldt så på Claaas Lexion 780.

Overordnet forventer godsinspektøren en høst, som ikke byder på det store.

"Det er svært at sige, men jeg tror, at høsten bliver middel, måske under middel. Det går heldigvis sjældent så galt som man frygter," siger han.

Rasmus Bredo Juul Christoffersen er den første til at sende et foto af årets hvidkløverhøst, selvom en landmand på Lolland kom umiddelbart efter med sit foto af hvidkløverhøsten på hans marker på Vestlolland.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjendsidiges årlige konkurrence "Skyd høsten".

Læs mere om og deltag i konkurrencen her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og prøv rekordquizzen her: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

SÅDAN GØR DU

”Skyd høsten først” og Skyd høsten bedst”:
Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd
Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder

”SKYD BEDSTE HØSTVIDEO”

1. Læg din video op på youtube eller vimeo og send web-adressen til konkurrence@landbrugsavisen.dk, eller
2. Brug eventuelt tjenesten www.wetransfer.com, der er gratis, læg videoen op og send den til konkurrence@landbrugsavisen.dk

BETINGELSER FOR AT DELTAGE

I alle tre konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra i år.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og et udvalg af de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier i de to konkurrencer udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige.
Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i de to konkkurrencer, dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.

Faktaboks

Skyd høsten først

Hvis du vil deltage i »Skyd høsten først«, skal du være den første til at indsende billedet af den høstede afgrøde.

Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder: Vinterbyg, engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, hvidkløver, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug og havre.

  • Allerede høstet:  Alm. rajgræs, engrapgræs, vinterbyg, vinterraps, hvidkløver og rødsvingel
  • Mangler høst: Triticale, vårbyg, vinterhvede, rug og havre.

Præmierne er til de personer, der først sender billeder og tekst ind for én af de 11 afgrøder. Det forudsættes, at der er tale om høst til modenhed og på markniveau. En prøverunde med mejetærskeren tæller ikke.

Vinderen for hver afgrøde modtager 1. stk. gavekort til Restaurant Flammen. Værdi 1.000 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind og vær med i konkurrencen »Skyd høsten bedst«.

I konkurrencen ”Skyd høsten bedst” kåres hver uge det bedste billede. Konkurrencen begynder i uge 28 og løber frem til 4. september.

Ugens vinder får tilsendt en stor skyd-høsten-lagkage til dig og dit markhold og deltager i konkurrencen om at blive den samlede vinder.

De otte ugevindere konkurrerer om at blive vindere af den samlede konkurrence ”Skyd høsten bedst”, og her er præmierne:

1. præmie: En høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle indsendere af fotos trækkes lod om en iPad mini til værdi 2.300 kr.

Skyd bedste høstvideo

Skyd en video af et motiv eller en situation i høsten. Konkurrencen ”Skyd bedste høstvideo” løber fra uge 28 til og med 4. september.

Vinderen af konkurrencen modtager en iPhone 6, værdi 4.599 kr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.