Ny metode til forædling af byg skal spare landbruget for millioner

Innovationsfonden støtter et projekt, hvor to forskere samarbejder med Carlsberg for at sætte bygplantens tilstand tilbage i tiden for et genfinde sortsegenskaber, der kan være gået tabt undervejs i forædlingen.

Gennem årtusinder er byg og hvede forædlet af mennesker i en sådan grad, at de ikke kun har givet et stort udbytte, men også har mistet egenskaber, som var vigtige for at kunne klare sig i naturen.

Det er målet at udvikle en ny metode til implementering af moderne forædling, der både er effektivt og bæredygtigt for landbruget, industrien og miljøet. Projektet har samlet et budget på 27 mio. kroner

Forskningsprojektet 'Less is more' på Københavns Universitet vil med avanceret teknologi genskabe oprindelige afgrøders mistede egenskaber for at gøre dem mere robuste.  Innovationsfonden investerer 17 millioner kr. i projektet.

Kan spare millioner

For en virksomhed som Carlsberg, der er partner i projektet, og som i dag køber en stor del af den byg, der produceres i Danmark, vil det, ifølge folkene bag projektet, betyde, at der kan spares millioner af kroner om året. Derfor samarbejder Carlsberg med forskergruppen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.

Også for landbruget og kornindustrien estimerer projektet, at en øget produktivitet og naturlig robusthed hos afgrøden vil give et positivt resultat på et tocifret millionbeløb. 

" Skal vi være lidt konservative, tror vi på, at vi kan udvikle 5 nye byg-sorter, som kan anvendes af industrien, som hver kan producere 4 pct. mere korn, " siger Michael Broberg Palmgren fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.  

Byg og hvede er højt forædlede kulturplanter og er de to mest producerede afgrøder i Danmark. Det er årtusinder siden, at disse planter voksede vildt i naturen, og i dag kan de forfinede kornsorter ikke klare sig selv i konkurrencen med andre planter uden landmandens pleje og omsorg. Det skaber problemer i et bæredygtigt jordbrug, hvor der ikke gødes og sprøjtes på samme intensive måde som i et konventionelt jordbrug, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse om projektet.

Ny forædlingsteknik

Ved at benytte en avanceret ny forædlingsteknik, som Carlsberg har udviklet, vil forskerne under naturlige forhold genintroducere afgrøden med nogle af de egenskaber, den har mistet gennem tiden. Det vil have betydning for afgrødens evne til at optage næringsstoffer og få næring bragt helt ud i kernerne.

”Forædling har hidtil mest været forbundet med at få planten til at fravælge naturlige egenskaber. Når planterne er blevet det større, er det fordi, de har mistet det, der naturligt begrænser deres længdevækst. Eller når frugter er blevet sødere, er det fordi, de har mistet naturlige bitterstoffer. I dette projekt vil vi give planterne nogle af deres mistede egenskaber tilbage," fortæller professor Michael Broberg Palmgren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.