Stort gods droppede økologien - nu forsøger de igen

Tjele Gods og DanRoots i tæt økologisk samarbejde.

Tjele Gods i Midtjylland omlagde for 20 år siden en tredjedel af arealet til økologi.

"Dengang var det en prøveballon. Vi turde ikke gøre det på hele arealet," beretter godsejer Ditlev von Lüttichau.

Priserne gjorde, at det i starten var en god forretning med godsets produktion af økologisk såsæd. Men siden faldt priserne, og så var det ikke længere en god forrreting, og godset droppede økologien.

"Men der er sket noget helt andet inden for økologi nu. Efter priserne stagnerede, gik de lidt op igen, og nu vækster det inden for alle kategorier," siger Ditlev von Lüttichau.

Tjele Gods, der har 3000 hektar jord, hvoraf de 1200 er landbrug, satser derfor nu på økologien. Målet er at sælge egne kvalitetsprodukter. Hele kødkvægbesætningen på omkring 600 limousine- og anguskvæg på Tjele Gods bliver økologiske og andre økologiske dyr vil komme til i fremtiden. Det er endnu uafklaret, hvilke typer dyr, godset ellers vil satse på, fortæller godsejeren.

"Det er vores ambition at lave nogle økologiske produkter fra Tjele," siger Ditlev von Lüttichau, som fortæller, der vil være tale om flere brands.

Planteavlen overlader godset til DanRoots, tidligere Tange Frilandsgartneri, som er en af landets største grøntsagsproducenter.

Græsningsarealerne vil Tjele selv står for, mens DanRoots står for grøntsagsproduktion og foderavl. Til gengæld får DanRoots eftertragtet gødning fra godsets stalde.

Partnerskabet bygger oven på et mindre samarbejde, de to parter, har kørt i seks år, hvor DanRoots har lejet arealer af Tjele Gods.

"Det har meget at gøre med tillid og kemi. Vi har en rigtig god kemi. Det er en lang kontrakt, en stor kontrakt, og man binder jo også lidt hinanden, så det er vigtigt," siger Ditlev von Lüttichau.

Når aftalen er fuldt implementeret om fire år betyder det, at DanRoots kan råde over et samlet areal på 3.000 hektar jord til virksomhedens økologiske produktion.

Efterspørgslen efter økologiske produkter er stigende, og det gælder også her om at tænke i stordriftsfordele, melder DanRoots:

"Vi oplever en stor vækst i vores økologiske produkter. Væksten kommer fra Danmark, men også fra vores eksportmarkeder med Tyskland i spidsen. Vi forventer at vores konventionelle produkter på sigt vil blive udfaset fra markedet, så vi på et tidspunkt udelukkende producerer økologisk. Vi glæder os meget over samarbejdsaftalen med Tjele Gods, da vi har en fælles interesse i høj fødevarekvalitet til forbrugerne," udtaler Peter Vestergaard fra DanRoots.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.