Tyske planteavlere dropper hvede: Det er helt galt med resistent ukrudt

Ugen på spidsen: Tyske landmænd har gennem flere år haft et forbrug af kemi, der ligger betydeligt over vores. Blandt andet derfor kæmper de nu hårdt mod resistent ukrudt - en situation vi skal værne os mod, og det kan lade sig gøre, mener ugens klummeskribent på Mark Plus.

Tyske landmænd er grundige.

Det skinnede tydeligt igennem, da jeg først på ugen besøgte en tysk planteavler og DLG Feldtage. Det skinner også igennem, når tyskerne fortæller om deres kemiforbrug.

Når det gælder bekæmpelse af svampesygdomme, så er de tyske landmænd blevet hjulpet af, at de tyske myndigheder har godkendt nye effektive SDHI-midler, som for eksempel Ascra Xpro og Elatus Era.

Men når det gælder bekæmpelse af ukrudt, har de tydeligvis problemer.

Det gælder især i forhold til resistent agerrævehale, rajgræs og vindaks. På mange ejendomme udgør resistent ukrudt et så stort problem, at de har måttet opgive at dyrke vinterhvede - og har lagt sædskiftet om.

Endnu har problemerne med resistens ikke nået samme omfang i Danmark. Men der er problemer, og det er nu, man som ansvarlig landmand skal skabe sig overblik over, om man har ukrudt der ikke er bekæmpet - og om det skyldes, at ukrudtet har udviklet resistens overfor de midler, der er kørt med.

I de kommende uger bliver overlevende ukrudtsgræsser meget synlige i kornafgrøderne, og de vil være lette at lokalisere.

Gå derfor markerne igennem, og saml ukrudtsfrø fra de pletter i marken, hvor du har mistanke om resistens.

De indsamlede frøprøver kan sendes til Aarhus Universitet, som tilbyder en resistenstest mod betaling.

 

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark og Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark PLUS "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark PLUS, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.