Undgå afblanding: Sådan behandler du mekanisk blandede gødninger

Få leveret mekanisk blandet gødning i storsække, hvis du skal undgå afblanding, vurderer specialkonsulent.

Mekanisk blandede gødninger er billigere end traditionel samgranuleret gødning, hvor alle nærringstofferne findes i hvert gødningsgranulat. Det er årsagen til, at nogle køber den mekanisk blandede gødning, men den har også en række faldgrupper, man skal være opmærksom på.

En af disse ulemper er afblanding af gødningen som følger af eventuel forskellig partikelstørrelse og vægtfylde på de enkelte gødningskorn.

»Man kan minimere samblandningen ved kun at få mekanisk blandede gødning leveret i storsække. Samtidig skal man ikke begynde at omlæsse gødningen i en tipvogn. Det gælder om at transportere gødningen i storsækkene og tømme dem direkte ned i maskinen,« fortæller Henning Sjørslev Lyngvig, specialkonsulent, Markteknik, Seges.

Samtidig skal man også passe på, når storsækkene tømmes i sprederen. Man skal så vidt muligt have sækken midt over sprederen, så gødningen fordeler sig ligeligt i tanken. Hvis storsækken tømmes i den ene side, kan de medføre stor afblanding påpeger Henning Sjørslev Lyngvig, der på Landbrugsinfo.dk har offentliggjort en artikel om emnet.

Afblanding af gødningen betyder ringere fordeling og dårligere mulighed for at optage næringsstofferne blandt planterne. Derfor bør man også tjekke gødningens sammensætning ved levering for at se, om den lever op til deklarationen - og efter aftale med grovvarevirksomheden, mener Henning Sjørslev Lyngvig.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.