Godt naboskab: »Sig til, hvis vi skal vente med gyllen«

Landmand beder naboer sige til, og informerer dem om, hvad gylle gør ved planterne.

»Foråret nærmer sig hastigt, dette giver os anledning til at få kørt noget gylle ud.

Vi vil gerne tage mest hensyn til jer henover forsommeren. Så hvis i har nogle dage, hvor lugten af gylle vil være særligt ubelejligt, må i meget gerne tage kontakt til os.«

Sådan lyder et opslag på Facebook fra Kristian Kraglund, der for første gang annoncerer sin kommende gyllekørsel på Facebook.

På god fod

Kristian Kraglund, der producerer 20.000 slagtesvin og dermed også en del gylle til sine 700 hektar, vil gerne holde sig på god fod med naboerne, og hans søn har derfor foreslået at ”poste” gyllekørslen på Facebook – ja, han har faktisk gjort det for sin far.

»Vi bor langt fra byen, og vi har ikke haft utilfredse naboer, men jeg tror det er godt at pleje naboskabet,« siger Kristian Kraglund.

Ud over gyllen fra egne svin, spreder han gylle for nogle naboer for at udnytte materiellet. Derfor sker gyllekørslen hen over fire uger.

Info om gylle

Facebookopslaget indeholder i øvrig meget mere end et forvarsel om gyllekørsel. Og det er i virkeligheden det budskab, Kristian Kraglund allerhelst vil have ud.

Han forklarer, at gylle ikke længere blot er et affaldsprodukt for landmænd, men et værdifuldt næringsstof, som har været med til at halvere forbruget af handelsgødning.

»Vi spreder cirka tre liter gylle pr. kvadratmeter. De tre liter indeholder 14 gram kvælstof og 3,5 gram fosfor. Siden skal jorden have tilført 5-10 gram kvælstof som handelsgødning, så planterne fortsat vokser og kan blive brugt til bl.a. øl, brød, andre fødevarer eller foder til dyrene,« forklarer han på Facebook.

»Nogle tror jo, at vi spreder uhæmmede mængder uden hensyn til omgivelserne, og sådan er det jo slet ikke. Så det er meget vigtigt at få sagt,« siger han.

Han frygter ikke, at naboerne vil bede ham om at undlade gyllekørsel så mange dage, at det bliver umuligt at sprede gyllen.

»Vi har opført os pænt hidtil og er ikke vant til klager, så jeg tror ikke, der er 100, der ringer,« siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.