Lunde Maskincenter udvikler biorotor til økolandbrug

En ny maskine skal hjælpe både landmænd og natur mod ukrudt.

Med en hastighed på 300 omdrejninger i minuttet, skal en form for tromle hive rødderne op uden at ødelægge jorden eller naturen omkring den.

Sådan en maskine - en biorotor - har maskinemedarbejdere hos Lunde Maskincenter arbejdet på, og nu er den sat i funktion. Maskinen er tiltænkt økologisk markbrug, men bruges også af Naturstyrelsen i en mere robust udgave.

Albert Pedersen, Lunde Maskincenter, forklarer, at når landmanden får harvet jorden, kører biorotoren nogle dage senere hen over den tørre jord og hiver ukrudt som tidsler og mælkebøtter op med rødderne.

"I stedet for at knuse rødderne, går maskinen ned og tager fat ved rodsystemet og trækker rørene helt op, hvorved de tørrer ud på jorden," forklarer maskinudvikleren.

Maskinen bliver ikke kun udviklet til at fjerne ukrudt på markerne. Agger Tange, der ligger mellem Limfjorden og Nordsøen, er hårdt plaget af hybenroser, der er med til at ødelægge væksten for de truede plantearter.

Derfor har Naturstyrelsen i Thy fået nogle midler fra EU, som skal være med til at bevare den fredede natur på kysten. De afprøver en anden biorotor, der er mere roboust, har DR P4 Midtvest beskrevet.

"Vi står overfor et kæmpe stort problem med hybenroser, der vokser ude i vores områder. Den overskygger for de hjemmehørende planter, også de truede, så vi håber, at biorotoren kan hjælpe til at fjerne en stor del af forekomsterne af denne invasive art,"siger naturmedarbejder Kate Kronborg Holmstrand til Landbrugsavisen.dk.

Det gør ikke noget, hvis en del af rødderne sidder tilbage i jorden, siger Albert Pedersen. De udvikler forskellige slags biorotorer, og den til hybenroser går længere ned i dybden end dem på de økologiske marker.

»Dem, som sidder tilbage i jorden, får vi til at forbløde, så rødderne mister energien til at vokse igen og dermed dør,« siger han.

Albert Pedersen forklarer, at der tidligere har været testet metoder på at fjerne hybenroser, men det har ikke rigtig givet resultat. Han testede derfor den nye maskine første gang for to år siden, hvor det viste sig, at der ikke kom genskud. Maskinen til hybenroser er en videreudvikling af den, der bliver brugt på markerne. I dag er begge typer maskiner stadig under udvikling, men ifølge Albert Pedersen er maskinen langt mere effektiv end for eksempel en stubfræser.

Biorotoren har brug for en traktor på mellem 40 og 160 hestekræfter, alt efter maskine og terræn.

Den kan justeres i højden, så den hos økologiske landmænd for eksempel kun går 10 cm ned i jorden uden at ødelægge jorden længere nede.

Da hybenrosen ofte vokser ved kysten, skal maskinen også være robust, da den ofte ryger ud i betonrester fra bunkere og kører i en anden dybde jord.

Eftersom den stadig er under udvikling, kan Albert Pedersen ikke udmelde en præcis pris endnu på det nye redskab, men han regner med mellem 200-300.000 kroner. I øjeblikket er de i gang med at udvikle tre forskellige slags, til forskelligt terræn. De to næste bliver færdigbygget omkring juli i år.

Opdateret d. 2. marts kl. 16.00.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.