Økologiske ungtyre kan give en 1.000-kroneseddel i ren fortjeneste

Økologiske tyrekalve kan puljes til sommer-slagtehold til produktion af magert hakkekød med maksimalt øko-tillæg.

Der er ca. 800 - 1.000 kroner at tjene pr. kalv, når alle omkostninger inkl. løn og afskrivninger er betalt.

Det viser beregninger på et koncept til at lave magert økologisk hakkekød på basis af de økologiske mælkeproducenters tyrekalve, som Økologirådgivning Danmark har lavet.

»Men der er flere ting, der skal gå op i en højere enhed for at nå de 1.000 kroner,« understreger økologi-konsulent Mads E. Mortensen.

For det første er det vigtigt at levere flest mulige dyr til slagtning i sommermånederne, hvor økologi- og sæsontillæggene er højst.

Da tyrekalvene til denne produktionsform typisk når at blive 14-15 måneder gamle inden slagtning, kræver det mange kælvninger i vintermånederne.

Ifølge beregningerne vil god planlægning og tilpasset fodring kunne hjælpe til at ramme de højeste tillæg for mindst halvdelen af et hold.

»Det betyder, at nogle af tyrene bliver lidt ældre end andre. Det kan godt betale sig at trække nogle af kalvene lidt i kraftfoder, så de i en periode ikke vokser så stærkt, og så sætte skub i dem op til slagtning. De må bare ikke trækkes så meget, at de går i stå,« forklarer Mads E. Mortensen.

Blandsæd erstatter kraftfoder

For det andet skal kalvene på græs, så der skal være et græsareal eller en motionsfold til rådighed nær staldbygningerne. Branchereglerne tillader slutfedning på stald i tre måneder eller maksimalt en femtedel af dyrets levetid.

For det tredje skal man have mulighed for at producere de ekstra 1.800-2000 FE pr. tyrekalv, som produktionen af ungtyre til økologiske ’hakkedrenge’ kræver med klassifikation i højst formklasse 3,5. 60 procent af foderet skal være grovfoder,

»Blandsæd af vårhvede og lupiner har 18 procent protein og 33 procent stivelse og kan dyrkes på bedriften og erstatte dyr økologisk kalveblanding. Ribbehøstet og crimpet korn er også en god stivelseskilde, som desuden tæller som grovfoder i den økologiske produktion. Derudover skal de fodres med en ordentlig kvalitet grovfoder, som de kan vokse på. Det kan for eksempel være køernes TMR i besætninger med 10.000 kg EKM/årsko for de store racers vedkommende,« påpeger økologikonsulenten.

Mads E. Mortensen gør desuden opmærksom på, at ’hakkedrenge’-konceptet også kan være relevant for økologiske planteavlere, som dels kan samle slagtehold fra flere besætninger, dels får kløvergræs ind i sædskiftet til opfodring i egen produktion. Desuden får planteavlerne tilført næringsstoffer fra opstaldningen under mælkefodring og slutfedning.

5 overvejelser, inden du går i gang med 'hakkedrengene'

  1. Plads: Tyrene skal som minimum have adgang til en motionsfold, indtil de er et år gamle.
  2. Foder: En ungtyr, der 14-15 måneder gammel skal klassificeres i højst form 3,5, kræver 1.800-2.000 FE, heraf 60 procent grovfoder.
  3. Tillæg: Sæsonkælvning sidst på vinteren er forudsætningen for maksimal hjemtagning af tillæg ved slagtning i sommermånederne. Eventtuelt kan foderstyrken i perioder justeres for tidligt fødte kalve.
  4. Likviditet: Der bindes kapital i 14-15 måneder.
  5. Rådgivning: Lige nu kan du gennem Friland A/S og Økologirådgivning Danmark få op til fem timers gratis rådgivning om tyreproduktion til økologiske ’hakkedrenge’

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.