Download et luxmeter og tjek staldlyset

For lidt lys i stalden koster mælk og forringer reproduktion.

Man kan meget med en smartphone, også måle, om der er lys nok i stalden. I både app-store og Google Play kan man gratis downloade et luxmeter, og det kunne være en god idé at gøre netop nu, påpeger Ejvin Kortegaard, kvægrådgiver hos Sagro.

Han oplever, at mange slukker for lyset af gammel vane, hvor man burde lade det stå tændt netop nu. Første skridt er at lade lyset stå tændt eller at indstille automatikken, så det tænder tidligt nok i vintertiden.

Næste skridt er, om der er knald nok på lyset. Det afhænger både af, om der er lamper nok, og om de er rene nok. Her kommer luxmeteret ind i billedet, for det kan man så måle med smartphonen.

»Det er vigtigt at sørge for, at køerne har lys nok, for det betyder noget både for mælkeydelsen og reproduktionen«, siger han.

Så meget giver det

Undersøgelser viser, at mælke-ydelsen kan øges ved at øge antallet af timer med lys. I en dansk undersøgelse er der fundet en fremgang i ydelsen hos malkekøer på cirka 5 procent (170 lux) ved at udvide den naturlige dagslængde til 16 timer i vinterhalvåret.

Goldkøer har ikke brug for så meget lys. Anbefalingerne lyder, at korte dage med 8 timers lys i goldkoperioden øger ydelsen med 3,5 kg mælk pr. dag i forhold til 16 timers lys i goldkoperioden.

Kvier bør have 12 timers lys dagligt. Har de det, kommer de 4,8 dage tidligere i brunst i forhold til kvier, der har en naturlig dagslængde i vinterhalvåret. Samtidig fandt kælvningen sted 6,6 dage tidligere hos kvier med forlænget dagsperiode.

Faktaboks

Så mange lux:

  • Anbefalingen er i dag, at der er 200 lux i malkestald, kælvningsafdeling, behandlingsafdeling og ved malkerobotter. 
  • I fodergangen hedder anbefalingen 100 lux og det samme i hvileareal, på opsamlingsplads, i slagtekalvestald, kalvestald og kødkvægstald.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.