Et forudsigeligt ko-liv kræver dygtige folk

Topmotiverede ansatte og et simpelt system med sæsonkælvning giver bl.a. masser af mælk hos Søren Madsen.

De skal med på billedet allesammen! De har alle en aktie i, at vi er endt i toppen!

Søren Madsen smiler og kalder med kække bemærkninger den lille gruppe af ansatte sammen, som er på arbejde tirsdag eftermiddag.

Efter fotoseancen venter endnu en af de tre daglige malkninger af de jerseykøer, som i kontrolåret 2015/2016 gav mest mælk inden for racen på landsplan.

Det skal altid rulle

At Søren Madsens 628 årskøer nåede op på 9.430 kg mælk med 908 kg værdistof i gennemsnit pr. ko, skyldes ifølge den sjællandske mælkeproducent især, at det lykkedes for ham og de otte ansatte at skabe et kontinuerligt ko-liv uden de helt store overraskelser.

»Køer tåler ikke særlig store udsving, så hver dag er en øvelse i at gøre det bedste og helst det samme som i går,« forklarer han.

At det kan lykkes i en besætning med flere end 600 køer, kan ifølge Sørens lillebror Jens tilskrives det for bedriften velafprøvede system med sæsonkælvning, hvor alle køerne kælver i en kort, afgrænset periode. Hovedparten af køerne følges hele tiden ad, og derfor kan staldfolkene koncentrere sig om få opgaver ad gangen.

»Det er med til at gøre os en tand skarpere, at vi kan fokusere på få områder hele tiden. Selvfølgelig med respekt for, at hvis noget går galt, så er konsekvenserne meget store,« fortæller Jens Madsen.

Han tilføjer, at systemet med sæsonkælvning også betyder, at der er ro i besætningen det meste af året, når man ser bort fra de ni uger, hvor køerne kælver. Og ro er noget af det, som køer sætter meget pris på, bemærker han.

Minimerer følsomheden

I flere år fulgte Søren Madsen slavisk konceptet i sæsonkælvning og lukkede ned for malkestalden i perioden, hvor køerne er golde.

Men med en stigende ydelse og besætningsstørrelse har det været nødvendigt at søge kompromiserne, så i dag malker man ’igennem’ hele året.

»Selvfølgelig koster det noget at starte malkeanlægget for kun at malke 20-25 procent af besætningen, men omvendt bevarer vi kontinuiteten i medarbejdernes hverdag, og vi har glæde af at udligne følsomheden i mælkekvaliteten, når køerne begynder at kælve,« forklarer Søren Madsen.

Faktaboks

Bedriften

  • 628 årskøer
  • 600 hektar i markplanen
  • 4. juni kælver de første køer og sidste kælvning er sket 26. august
  • Malker tre gange dagligt fra første kælvning og indtil jul

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.