Forskere: Krydsningskøer er mere frugtbare og lige så produktive som renavl

Krydsningskøer kan være med til at løse problemer med indavlsdepression.

Krydsninger mellem Holstein, Montbeliarde og Viking Red har vist meget lovende resultater sammenlignet med ren Holstein i nye forsøg. Resultaterne er offentliggjort i Journal of Dairy Science, hvor University of Minnesota undersøgte krydsningskøerne gennem 10 år.

Racerne i forsøget markedsføres som ProCross af bl.a. VikingGenetics, som står bag de røde gener i krydsningerne.

Studierne bekræfter, at den nævnte krydsning har en højere drægtighedsprocent og bedre reproduktionseffektivitet end ren Holstein. For eksempel blev køerne drægtige i en lavere alder ved første kælvning. Samtidig er det daglige udbytte af fedt og protein målt på livstid omtrent lige så høj for krydsningerne som for ren Holstein. I begyndelsen er ydelsen lavere end Holstein, men det indhentes senere.

De bedre reproduktionsegenskaber har også direkte positiv indvirkning på levetiden. ProCross-krydsninger havde i undersøgelsen en levetid på 997 dage, hvor ren Holstein havde en levetid på 850 dage. Krydsningerne levede altså i snit 147 dage længere. Det medvirker til at sænke produktionsomkostningerne.

Ifølge dr. Amy Hazel, der er hovedforfatter på den videnskabelige artikel, sikrer brugen af tre racer i rotation en konstant krydsningsfrodighed, altså bedre ydeevne hos afkommet end hos gennemsnittet af forældrene.

»Vi fandt de racer, der blev brugt i forsøget, meget komplementære. Holstein bringer produktion og yveregenskaber, Montbéliarde bringer fertilitet, kropsforhold og styrke, og VikingRed bringer kælvningsegenskaber, yversundhed og fertilitet«, siger hun.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.