Stærkt fokus på øget fodereffektivitet

Top tre fokusområder i den europæiske mælkeproduktion er øget fodereffektivitet, øget likviditet og lavere produktionsomkostninger.

Når EuroTier slår dørene op til verdens største husdyrmesse tirsdag 13. november i Hannover, vil der især blive travlt i hallerne med udstyr til mere effektiv fodring samt hos alle udstillere, hvis produkter og ydelser på den ene eller anden måde kan være med til at sænke de samlede produktionsomkostninger og øge solvens og likviditet hos stort set alle europæiske mælkeproducenter.

I hvert fald viser en undersøgelse, som den tyske landbrugsorganisation Deutsche Landwirts-Gesellschaft (DLG) har foretaget blandt 2.000 mælkeproducenter i Tyskland, Frankrig, Holland, Polen, Storbritannien og Rusland, at det er disse tre emner, mælkeproducenterne i de enkelte lande har mest fokus på med øget fodereffektivitet som det emne, der optager flest på tværs af landegrænserne.

Der er naturligvis mælkekvoternes bortfald og dermed en mælkeproduktion på markedsvilkår med markant større prisudsving, der præger billedet. Det handler overalt i Europa om at få mest muligt ud af det, man har, bl.a. gennem øget fodereffektivitet, og samtidig sikre solvens og likviditet til perioder med lave mælkepriser.

Briterne gør klar til Brexit

Ikke overraskende stikker de britiske mælkeproducenter helt af fra feltet på alle fem undersøgelsesområder, som foruden de nævnte også omfatter interessen for bedre besætningsmanagement og investeringsviljentil at øge dyrevelfærden.

Praktisk taget samtlige britiske mælkeproducenter - svarende til 95 procent - er med et Brexit lige om hjørnet og dermed betydelig usikkerhed om fremtidens afsætning og landbrugsstøtte stærkt interesseret i at øge deres likviditet og solvens og hele vejen rundt optimere på deres bedrift.

Bemærkelsesværdig er også den lave franske vilje til at investere i øget dyrevelfærd. Generelt er franskmændene sjældent voldsomt investeringsvillige, men hvor 75-80 procent af mælkeproducenterne i de øvrige lande prioriterer forbedret dyrevelfærd højt, gælder det kun hver anden franskmand.

Ildevarslende for den fremtidige mejerieksport er, at russerne ligger sig i top tre på alle fem fokusområder og dermed ser ud til at både at ville øge produktionen gennem forbedringer og samtidig ruste sig til hårdere konkurrence.

Faktaboks

EuroTier

  • EuroTier i Hannover fra 13. til 16. november er verdens største husdyrmesse.
  • Forrige gang, i 2016, satte messen ny rekord med med 163.000 gæster og 2.629 udstillere.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.