Skovejer har fået sit tilskud for sent i 12 år

Støtte til skov- rejsning har i en årrække været forsinket med både halve og hele år.

Ivan Bogner er godt og grundigt træt af at vente på staten. I de seneste 12 år har han fået sit årlige skovrejsningstilskud udbetalt for sent.

»Det er det samme hvert eneste år. Tilskudsbetalingen udebliver i månedsvis. I mine papirer står, at myndighederne overfører pengene til mig senest i februar måned hvert år. Men det gør de bare ikke«, siger Ivan Bogner, som er skovejer og fritidslandmand.

Ofte er tilskuddet kommet med seks måneders forsinkelse. I år kom det for eksempel med fem månedes forsinkelse i slutningen af juli. Og han har aldrig modtaget hverken renter eller anden kompensation.

»Helt ærligt, jeg synes ikke, det er i orden. Det virker som om, at staten er helt ligeglad med mig«, siger Ivan Bogner.

Tilskud i 20 år

Tilskuddet er bevilget for en skovrejsning på knap seks hektar, som Ivan Bogner plantede for 15 år siden på sin ejendom ved Mariager i Østjylland. Ifølge tilskudsordningen skulle han have indkomstkompensation i 20 år.

Han forklarer, at udbetalingen af tilskuddet gik fint i de første år.

»Men i de seneste mange år har vi rykket myndighederne flere gange årligt for at få vores penge. Myndighederne burde da kunne sætte sådan noget i system. Lidt populært sagt burde en kontorelev kunne håndtere den udbetaling«, siger han.

Nye lovkrav

Miljøstyrelsen var ansvarlig for udbetalingerne frem til 1. januar 2019. Herfra lyder begrundelsen, at nye lovkrav har forsinket udbetalingerne af skovrejsningstilskud.

»Forsinkelserne skyldes primært nye lovkrav til, hvordan ordningen skulle forvaltes. Det var især i forhold til den geografiske præcision og kontrol. På trods af de nye krav blev over 90 procent af indkomstkompensationen udbetalt inden juni«, oplyser Bettina Helle Jensen, der er kontorchef for tilskud hos Miljøstyrelsen.

Fra januar i år overtog Landbrugsstyrelsen ansvaret for at udbetale tilskuddene. Frank Kargo, der er enhedschef i Landbrugsstyrelsen, forklarer forsinkelsen i år med, at der har været udfordringer med et nyt administrationsgrundlag og integration af et nyt IT-system.

»Vi forventer, at alle tilskud til skovordninger, hvor der er opstået forsinkelser, er blevet udbetalt her ved udgangen af juli«, siger Frank Kargo.

Han tilføjer, at det er styrelsens mål, at pengene skal udbetales hurtigt, nemt og effektivt. Det skal de nye systemer sikre.

»Fremover får vi en hurtigere og enklere sagsbehandling, så landmændene får deres penge til tiden«, siger han.

Store forsinkelser

Hos Skovdyrkerne er både Miljøstyrelsens og nu også Landbrugsstyrelsens forsinkede udbetalinger velkendte.

»Vi har i nogle tilfælde oplevet udbetalinger, der var forsinket både hele og halve år. Det er frustrerende med så store forsinkelser«, siger Anders Holt Paulsen, der er forstfuldmægtig hos Skovdyrkerne Syd.

Skovejer Ivan Bogner er træt af at skulle kæmpe med myndighederne om tilskudskroner, han for længst er blevet bevilget.

»Det er ikke i orden. Som borger i Danmark bør man kunne regne med myndighederne. Landmænd og skovejere skal kunne budgettere med, at statslige penge kommer til tiden«, siger han.

Ivan Bogner oplyser, at hans tilskud er et mindre beløb. Men for ham er sagen principiel, og han tør ikke lade den ligge og stole på myndighederne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.