Dæktryk er blevet hot emne
Såvel dæk- som traktorproducenter arbejder i øjeblikket ihærdigt på at tilbyde automatisk regulering af dæktrykket.

Idéen er langtfra ny. Men systemer, der kan regulere dæktrykket under kørslen, er blevet et vigtigt punkt på dagsordenen hos flere producenter inden for landbrugsbranchen.

Det skyldes bl.a., at der er gode penge at hente i korrekt dæktryk, og at det rent klimamæssigt bliver mere og mere vigtigt at bruge mindst mulig brændstof.

Oplagt på traktorer

Fendt var tilbage i 2014 den første traktorproducent til at lancere et integreret system til at regulere dæktrykket med i form af Fendt VarioGrip, hvor alt styres fra Vario-terminalen.

Erfaringerne herfra viser, at systemet er oplagt på især de store traktorer, og i Danmark sælges mange Fendt 900 og 1000-serie modeller nu med systemet.

Massey Ferguson vil sidst på året også lancere et system, som automatisk kan regulere trykket under kørsel.

Det er udviklet i samarbejde med Trelleborg og blev lanceret på Agritechnica under navnet CTIS+.

Systemet er et integreret system uden udvendige slanger og rørføringer, og det styres af traktorens terminal.

Gode råd under kørsel

Claas pusler også med idéen om at levere automatisk dæktryksregulering.

Sidste år lancerede Claas Cemos-konceptet på traktorer. Ligesom på Lexion-mejetærskerne betyder det, at traktoren kan komme med forslag til forbedringer under markarbejdet - for eksempel under pløjning - og det kan også vejlede om de bedste indstillinger forud for en opgave.

En af parametrene er dæktrykket, og derfor vil det være oplagt med et system fra Claas, som kan leveres direkte fra fabrikken.

Også Argo Tractors med mærkerne Landini og McCormick sadler op til at levere dæktryksregulering fra fabrikken, som kan styres på traktorens terminal eller via en app.

EazyGrip bliver navnet, og systemet produceres af den franske specialist på området PTG, som dækproducenten Michelin i øvrigt købte tilbage i slutningen af 2017.

Det er planen, at EazyGrip bliver tilgængeligt i løbet af 2020 på McCormick-traktorer.

Michelin vil levere

Michelin har en klar plan med opkøbet af PTG. Michelin vil nemlig være leverandør af såvel dæk som systemer til at regulere trykket i dem.

Derfor lancerede Michelin i 2018 Zen@Terra til formålet, og systemet er Isobus-kompatibelt, så det kan styres via traktorens terminal, såfremt den ligeledes kan håndtere Isobus.

I første omgang er systemet beregnet til det nye Michelin EvoBib, det specielle 2-i-1 dæk, som afhængig af dæktrykket både performer optimalt på vej og i marken.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.