I bakspejlet: Trends eller tossede ideer?
Ikke alt på Agritechnica har en fremtid, mens andet bare er forud for sin tid. Vi ser 10 år tilbage

Agritechnica bliver endnu større, endnu mere international, får endnu flere udstillere og endnu flere besøgende«.

Sådan har du sikkert læst gentagne gange i aviser med cirka to års mellemrum de seneste 10 til 12 år, og jo, Agritechnica var stort. Det er blot vokset sig endnu større.

Derfor er det i Hanover, at ’det nyeste nye’ vises frem. Både for at vise hvad man er i stand til som virksomhed, og for at vise de produkter, der i bedste fald ender op med salg.

Seks hjul og trinløse pto

Set i bakspejlet er det ikke alle ideer, der bliver en sælgende succces, bare fordi det kommer i rampelyset en uges tid.

Hvem husker ikke den sekshjulede Fendt Trisix, som blev kaldt et koncept, men som mest handlede om blikfang - for så under hjelmen i realiteten at teste en lang række komponenter til det, vi i dag kender som Fendt 1000-serien.

Eller Case IH, som i 2011 på både den franske SIMA-udstilling og på Agritechnica viste et pto-udtag med en selvstændig CVT-transmission. Det gjorde det muligt at køre med en fast pto-hastighed uanset motorens omdrejninger. En god ide, men som viste sig for dyr til, at den blev lanceret.

Tager du strøm på mig?

John Deere kunne foran tusindvis af besøgende vise sin 7530E-model frem i 2007.

En traktor med en indbygget generator, som producerede strøm til at drive redskaber bag på traktoren. Som påhæng til traktoren udviklede Rauch en elektrisk drevet gødningsspreder. I 2009 kom flere redskabsproducenter med på bølgen, og russiske Belarus udstillede blandt andet en diesel-el drevet traktor med elektrisk drevet front-pto.

I 2011 var der sat fuld power på strømmen, og det virkede som om, de el-drevede redskaber var lige om hjørnet. Men i 2013 var der slet ikke samme fokus på el-drift, og man så i stedet de spæde skridt i en mere elektronisk/softwaremæssig tilgang til udvikling og optimering af maskinerne.

Dén trend holdt ved i 2015, og i 2017 ser Agritechnica ud til at blive et kæmpe boom for Farming 4.0 - det vi også kalder det digitaliserede landbrug.

Men er el-drevne redskaber passé? Nej, bestemt ikke. Efterspørgslen er bare fortsat lav, så det handler om udbud og efterspørgsel.

Apropos Passé: Deutz-Fahr arbejder stadig på sin 11-serie med 440 heste, der blev vist i 2013. Den mangler fortsat at gå i produktion, alt imens den effekt-mæssigt nu er matchet af mindst tre andre mærker. Hvad skete der med den ottehjulede og knækstyrede Deutz? Ikke alt får en tid efter Agritechnica.

Men hvad med fremtiden? Det er svært at spå om. Men med udviklingen på det elektroniske område, vil Agritechnica så forblive den størrelse, udstillingen har i dag? Hvad hvis der kun skal udstilles computere og plancher af forskellige cloud-løsninger og programmer med kunstig intelligens? Så bliver der i hvert fald ikke mange dæk at sparke til...

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.