Maskinhandlere ligger inde med grej for tre mia. kr.

Varelagrene steg i 2019, og branchen holder nu et vågent øje med udviklingen efter nok et år med stabil indtjening.

For andet år i træk vokser varelagrene nu rundt omkring hos de danske maskinhandlere.

Det fremgår af Dansk Maskinhandlerforenings nye regnskabsanalyse af branchens økonomi baseret på tallene for hovedparten af medlemsvirksomhederne i 2019.

Ifølge analysen er varebeholdningen i snit steget med et par mio. kr. hos den enkelte maskinhandler og udgør nu 26,5 mio. kr. pr. maskinhandler.

Med andre ord står der efterhånden maskiner og andre varer for små tre mia. kr. hos branchens virksomheder.

Hos Dansk Maskinhandlerforening kalder direktør Klaus Nissen ikke udviklingen alarmerende, men han ser grund til at følge udviklingen nøje.

»En stor del skyldes, at eksportmarkederne har været frosset til. Det har corona-situationen ikke gjort nemmere. De brugte maskiner bliver også større og nyere, når de kommer på lager. Dermed har du større værdier stående end for år tilbage. Der bliver handlet mange nye maskiner kontra brugte. Leasingselskaberne og bankerne er klar med billig finansiering på nyt udstyr, og det trykker også på den udvikling. Det er ikke i sig selv alarmerende, men det er noget, vi skal holde øje med«, siger han med henvisning til, at varelagrene steg med en femtedel forrige år.

Stabil indtjening

Mens der står flere dyre maskiner og venter på en køber hos maskinhandlerne, så er deres indtjening ganske stabil.

I forhold til året før falder det primære resultat en anelse hos maskinhandlerne - fra ca. 1,6 mio. kr. pr. maskinhandler i 2018 til ca. 1,3 mio. kr. året efter. Resultatet lander omtrent på et glidende snit for de sidste fem år i branchens.

Branchens samlede omsætning lander igen tæt på ti mia. kr., ligesom den samlede beskæftigelse med 2.700 ansatte også er tæt på forriges års niveau.

»Det er en stabil og driftssikker branche. Trods svingende svinepriser og afgrødepriser er branchen relativt stabil. Det er nok derfor, at det bl.a. er interessant for større esterne aktører at komme ind i branchen«, siger Klaus Nissen med henvisning til, at WeKo Agro har rykket frem i skoene i de forgangne år, og aktører som Semler Gruppen, Danish Agro, Nellemann og tyske Raiffeisen har investeret og konsolideret sig i branchen.

Faktaboks

Maskinhandlerne:

  • Samlet salg: 9,6 (9,8) mia. kr. 
  • Res. i snit: 1,3 (1,6) mio. kr.
  • Ansatte: 2.784 (2.862). 
  • 119 (125) medlemsvirksomheder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.