Pöttinger udfordrer vanetænkning

En ny fem-meters såmaskine fra Pöttinger er delvist udviklet hos to brødre på Kolding-egnen. Den er et opgør med vanetænkningen omkring arbejdsbredder.

Brødrene Brian og Niels Jørgen Langhoff driver landbrug og maskinstation på en halvø sydøst for Kolding, hvor de råder over noget af den kraftigste jordtype, der forefindes i Danmark. Og netop det var en vigtig årsag til, at den østrigske producent Pöttinger har testet og udviklet en ny såmaskine på netop deres bedrift igennem de seneste to år.

Med den nye bugserede såmaskinekombination med rotorharve og gødningsplacering, Pöttinger Aerosem VT 5000 DD, har Brdr. Langhoff sået omkring 500 ha i de to år.

»Når det blev os, skyldtes det egentlig, at Lars Andreasen fra Pöttinger kunne se en idé i at få den testet i den klæge lerjord her hos os. Det har været spændende at være med til, og vi har fået et indblik i, hvad der kræves for at udvikle en ny maskine. Af og til har maskinen været i Østrig, og andre gange har Pöttinger-folkene været heroppe«, siger Niels Jørgen Langhoff, der er godt tilfreds med det færdige resultat.

»Det er en enkel og stærk maskine, som laver et fint stykke arbejde. Den er nem at så ind, og noget særligt er også den lille venderadius«, siger Niels Jørgen Langhoff.

Mange vil tænke, at den fem meters arbejdsbredde gør den uinteressant. I Danmark er den mest gængse bombredde på marksprøjter 24 meter, og bombredde sættes ofte i relief til såmaskinebredden, hvor man til 24 meter plejesporssystem vil vælge en såmaskine på 3, 4, 6, eller 8 meter. Det vil sige, at såmaskinebredden skal gå op i bredden på plejesporssystemet.

Med maskinen her udfordrer Pöttinger den tankegang. Selv om den nye såmaskine er fem meter bred, kan den lave alle typer af plejesporsbredder og ikke kun systemer, der går op med fem.

»Såmaskinen er udstyret med IDS fordeler, altså Intelligent Distribution System. Den kan lukke alle udløb individuelt til hver enkelt såskær. Før såning indtaster man ønsket plejesporsbredde, sporvidde samt sporbredde. Når såningen påbegyndes på en mark, indtaster man hvilken side - højre eller venstre - af såmaskinen man starter med ud til skel. Herefter regner såmaskinen selv ud, hvornår den skal lukke for udsæd til anlæggelse af plejespor«, forklarer Lars Andreasen, Pöttinger Danmark.

»Man er uafhængig af plejesporsbredde, og maskinstationer kan anlægge præcist det plejesporssystem, de forskellige kunder ønsker«, siger han.

Faktaboks

Pöttinger Aerosem

  • Ny Aerosem VT 5000 DD.
  • Rotorharve og såkombination med gødningsplacering.
  • 2.800 liters tryktank, delt 50/50.
  • Samsåning af korn og gødning i et skær.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.