Efter tørkesommer: Nu kan danske landmænd klimaforsikre sig

Efter en plaskvåd vinter og en knastør sommer tilbyder en britisk forsikringsformidler nu klimaforsikringer til danske landmænd.

Hvede og byg sygner hen af tørst, hver femte landmand er truet af konkurs, og der er en milliardstor regning i vente.

Det har virkelig ikke været en sjov sommer for dansk landbrug.

Det har forsikringsselskaberne også fået øje på, skriver DR.

Derfor er den britiske forsikringsmægler Blue Oak Broker klar med de første klimaforsikringer til danske landmænd.

"Sidste år var der for meget nedbør, og i år har vi haft den her tørke, som virkelig har ramt rigtig mange landmænd hårdt. Vi har fået mange henvendelser omkring det, så selvfølgelig har vi valgt at sætte fokus på det og tage dialogen både med de enkelte landmænd og med landbrugets organisationer", siger direktør i Blue Oak Broker, Erik Bring, til Public Service på P1.

Ifølge Erik Bring er Blue Oak Broker i dialog med omkring 30 danske landmænd om at tegne klimaforsikringer.

Mistede 20 procent af udbyttet

En af de landmænd sommerens tørke har være hård ved, er Hans Boesen, der er svineproducent i Veflinge på Nordfyn. Han mistede 20 procent af sit udbytte under sommerens tørke, og mangler nu korn for 1 million kroner. Korn, han skulle have sået i markerne igen, men nu må ud at købe.

Han synes, klimaforsikringer lyder som en god idé.

"Vejret bliver mere og mere ekstremt. Vi får tørre somre og store regnskyl indimellem, så det tror jeg, kunne være godt. Det ville betyde, at jeg var mere sikker på min indtjening og havde penge til for eksempel at genkøbe det korn, jeg har mistet på grund af vejret. Men jeg vil også godt lige vide, hvad det koster, for jeg kan ikke forestille mig, at det bare er en service fra forsikringsselskaberne", siger Hans Boesen til Public Service på P1.

I Sallinge, lidt uden for Ringe på Midtfyn, er landmand Johan Bebe mere skeptisk.

"Det lyder umiddelbart som en god idé, men det er nok ikke noget for mig. Mit landbrug bygger på landbrug, som det nu er. Vi lever med vind, vejr og naturen, så jeg tænker ikke, at min størrelse landbrug kan bære sådan en klimaforsikring", siger han.

Ifølge Blue Oak Brokers kommer klimaforsikringerne til at koste mellem 1,5 og 5 procent af forsikringssummen årligt, mens selvrisikoen vil ligge på mindst 100.000 kroner.

Ikke tradition for klimaforsikringer i Danmark

Klimaforsikringer findes endnu ikke i Danmark, men det gør de til gengæld i lande som USA, Australien, Tyskland, Frankrig, Ungarn, Rumænien og Ukraine.

Ifølge sektordirektør for planter i landbrugets Videncenter Seges, der hører under organisationen Landbrug & Fødevarer, Troels Toft, har vi ikke tradition for klimaforsikringer herhjemme, fordi vi ikke oplever de store vejr-ekstremer, man ser andre steder i verden.

Men det har sommerens tørke lavet om på, og Troels Toft tror, at vi vil se forsikringer mod for eksempel tørke i fremtiden.

"Hvis vi lytter til meteorologerne og klimaforskerne, så tyder det på, at klimaet udvikler sig i en retning, hvor tingene bliver mere ekstreme. Vi kan få langt mere våde sæsoner, vi kan få langt mere tørre sæsoner. Det gør, at vi som landbrug, som er så afhængig af naturen, skal prøve at kigge på, om vi kan dække os bedre af", siger han til Public Service på P1.

Troels Toft mener heller ikke, at det tidligere har været et ønske fra landmændene at kunne klimaforsikre sig, men det har tørken ændret på.

"Dem, der har haft de helt store tab, føler sig sårbare efter sådan en sæson. De står jo magtesløse over for den situation, de er havnet i. Kan man forsikre sig ud af det, giver det jo en noget roligere nattesøvn", siger han.

Stigende interesse for klimaforsikringer

Danske TopDanmark, som forsikrer omkring halvdelen af de danske landbrug, har også oplevet en stigende interesse for at lave klimaforsikringer fra kunderne. Men det er ikke et produkt, de har på hylden.

"Det har vi nok ikke, fordi vi ikke har troet på, at der var markedsmuligheder. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at forsikringsselskaber skal tjene nogle penge. Vi har ikke troet på, at der var et marked for det. Men det er jo sådan nogle oplevelser som tørken i år og oversvømmelserne på Lolland for nogle år siden, som gør, at vi tror mere på det i fremtiden, end vi har gjort", siger agronom i TopDanmarks landbrugsafdeling Svend-Anker Worm til Public Service på P1.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.