Et bud på hvedes N-optimum først klar midt i maj

De sidste to år er hveden først for alvor begyndt at optage N i maj. Det understreger behovet for, at tredele N og vente med det sidste N til sidst i maj.

Sidste år havde hveden 1. maj kun optaget 10-20 procent af det tildelte kvælstof.

Det viste sidste års N-barometer. Og sådan var det også i 2016. Derfor er det vigtigt at gemme noget kvælstof til en tredje gødskning midt/sidst i maj, hvis du vil ramme markens optimale N-mængde, fortæller Kristian Nielsen, Yara.

"Vi kunne først måle forskel på de parceller, der fik 100 kg N og dem som fik 200 kg N efter 1. maj sidste år. Sådan var det på alle målelokaliteter. Det betyder, at det først er midt-sidst i maj, at man kan vurdere, hvor meget N hver hvedemark har optaget, og hvor meget N den mangler for at nå sit N-optimum netop dette år. Det er derfor tankevækkende, at mange stadig gøder deres hvedemarker færdig i april, hvor man jo faktisk gøder i blinde", siger han.

I N-Barometeret 2017 startede Yara i marts med at måle på flotte marker med stor biomasse efter vinter. N-optaget starte- de allerede i marts, men gik næsten i stå i en kold april. Først i maj gik væksten for alvor i gang.

Konklusioner

Første N-tildeling skal tilpasses den forventede N-mineralisering fra jorden, så jorde med lav mineralisering hjælpes i gang med en højere N-mængde - og omvendt. Kraftige afgrøder skal på samme vis tildeles en lavere N-mængde end tynde afgrøder.

Den største vækst og dermed N-optag sker fra 1. maj til 1. juni på de fleste lokaliteter. Anden N-tildeling skal derfor være tildelt inden da, så denne vækst kan understøttes.

Der bør samlet være givet 150-160 kg N inden 1. maj. Dermed er der 20-60 kg N at justere med i tredje tildeling - som er den tildeling, hvor det afgøres, hvor meget N afgrøden samlet set skal have. Mængden afhænger af året, lyder konklusionerne fra Kristian Nielsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.