Fravænnede kalve skal hjælpes med E-vitamin

Nyt projekt skal undersøge, om kalves mangel på E-vitamin efter fravænning fra mælk kan afhjælpes med ny type kraftfoder.

Perioden lige efter fravænning fra mælk er hård for mange kalve. Især slagtekalve, fordi de lever i besætninger, hvor smittetrykket er højere grundet hyppig indsætning af kalve fra forskellige besætninger.

Det er især en nedsat optagelse af E-vitamin, som slækker på kalvenes modstandskraft i perioden efter fravænning, men det kan måske snart være fortid.

Et nyt projekt, som har fået 3,4 mio. kr. i støtte fra støtteordningen GUDP, har til formål at udvikle et produkt, der indeholder stabiliseret naturligt E-vitamin med en høj absorption fra tyndtarmen.

Beskytte det naturlige

I følge Kenneth Krogh, chefdyrlæge hos LVK, som er blandt de medvirkende i projektet, er udfordringen især at få det naturlige E-vitamin på en beskyttet form.

»Naturligt E-vitamin er flygtigt og hurtigt nedbrydeligt. Hidtil har vi kun kunnet tildele det i flydende form, men projektets formål er at udvikle en kraftfoderpille, som indeholder naturligt E-vitamin. Hvis det lykkes vil det blive markant lettere at hjælpe kalvene igennem perioden efter fravænning«, mener han.

E-vitamin spiller en stor rolle for at sikre et godt immunforsvar hos kalve. Det er særligt vigtigt i en periode, hvor der sker et markant skifte i fodringen og måske også i opstaldningen.

»Udfordringen er velkendt i slagtekalvebesætninger, men den vil også kunne findes i malkekvægsbesætninger«, vurderer Kenneth Krogh.

Sænke medicinforbruget

Lykkes det at øge kalvenes modstandskraft via den nye kraftfodertype, kan det også medføre et faldende medicinforbrug i kalvestalden. Det vil være positivt for landmandens økonomi, ligesom det vil mindste risikoen for at udvikle antibiotika-resistente bakterier.

I projektet trækkes på specialistviden fra Søren Krogh Jensen, Aarhus Universitet, som skal hjælpe Vitfoss med udviklingen af den nye kraftfodertype.

Rådgiver Mogens Larsen, Slagtekalverådgivning Aps, og dyrlæge Kenneth Krogh, LVK, skal varetage den praktiske implementering hos deltagende kalveproducenter.

Faktaboks

Produktet

  • Skal smags- og sammensætningsmæssigt foder formuleres, så det tager hensyn til den ændrede fodring, når kalve skifter fra stort mælkeoptag til optag af kraftfoder?

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.