Sørg for at indstille forploven rigtigt - sådan gør du

Lars Gammelvind, LMO, fortæller hvordan forploven skal indstilles for at undgå striber af afgrøderester og nyfremspiret spildkorn og ukrudtsgræsser. Læs flere aktuelle tips til marken i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer 2. juli.

Striber af afgrøderester, nyfremspiret spildkorn og ukrudtsgræsser ses hvert år efter pløjning.

Det skyldes typisk, at forploven ikke er indstillet korrekt, hvilket er meget vigtigt, fortæller Lars Gammelvind fra LMO.

»Mange glemmer at indstille deres for- plove ordentligt og ensartet. En typisk fejl er, at forploven går for dybt, hvilket tillige kræver mere trækkraft og energi.

Forploven skal arbejde i 6 til 8 cm, så når man pløjer i 22 cm´s dybde, skal forploven sidde 13 til 15 cm over plovspidsen«, fortæller han. Se foto 1. øverst i billedfeltet.

Typisk fejl: Forplov for langt tilbage

»En anden typisk fejl er, at forploven sidder for langt tilbage og ikke langt nok ude mod land. På øverste foto skal forploven rykkes frem, så spidsen rammer den gule streg.

Problemet med en forplov, der sidder for langt tilbage, er, at den ikke har fast jord at arbejde med, fordi jorden allerede er blevet løftet og løsnet af ploven. Jorden bør være fast«.

»Det er også vigtigt, at forplovens skær arbejder ca. 5 cm udenfor selve plovfoden. Forplovens skær skal rykkes frem i de aflange huller, så det stikker 2,5 cm udenfor muldpladen på forploven.

Hermed arbejder forplovsmuldpladen 2,5 cm og forplovsskæret 5 cm længere mod land end selve plov- foden. Læg evt. et waterpas langs landsiden«, anbefaler Lars Gammelvind (se foto 2 øverst i billedfeltet).

Hastigheden under pløjning bør maks. være 7-8 kilometer i timen, ellers risikerer vi, at forploven smider materialet for langt over, så det ikke kommer ned i furebunden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.