Økologer vil skærpe krav til dyrevelfærd

Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening vil skærpe kravene i brancheaftale for at sikre økologiens plads som det ypperste indenfor dyrevelfærd.

Otte timers afgræsning fremfor seks.

Ko og kalv skal gå sammen i de første 36 timer efter kælvning fremfor 24.

Etablering af et uoverdækket udeareal til køerne i vinterperioden.

Sådan lyder nogle af forslagene til en revideret brancheaftale, som Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening netop har sendt i høring hos sine medlemmer. Udvalget har udpeget seks emner, som de ser indarbejdet i den danske brancheaftale, som omfatter alle økologiske mælkeproducenter i Danmark. Målet er at cementere økologiens plads i debatten om dyrevelfærd, forklarer Mælkeudvalgets formand Ole Sørensen, Rødkærsbro.

»Der udspiller sig en kamp i detailleddet om at overgå hinanden i forhold til dyrevelfærd, og her finder vi det nødvendigt at skærpe kravene til vores egen produktion, så økologi fortsat vil være det højeste indenfor dyrevelfærd. Som forbruger skal man kunne stole på, at der ikke findes noget over økologien i forhold til dyrevelfærd,« uddyber han.

Ole Sørensen vedgår gerne, at det kan være svært at definere og klassificere dyrevelfærd. Men det handler om meget mere end om syge dyr behandles, slår han fast.

»Hvis man ser med dyrenes øjne er det eksempelvis udtryk for rigtig dyrevelfærd, at dyrene får lov at komme ud. Det er baggrunden for, at vi foreslår kravet til afgræsning udvidet fra seks til otte timer og at man etablerer udearealer til brug i vinterperioden, så økologiske dyr altid har mulighed for at komme ud. Selvfølgelig forudsat er vejret egner sig til ophold udendørs,« forklarer han.

Fair pris for produkterne

Hovedparten af de seks krav handler om ændring i manegement og arbejdsgange på bedrifterne. Eksempelvis at ko og kalv skal gå sammen i de første 36 timer efter kælvning fremfor 24 i dag.

Men enkelte krav kan også medføre nødvendige investeringer i eksempelvis drivveje eller permanente udearealer. Men netop ved at skærpe kravene til mælkeproduktionen mener Ole Sørensen, at det er muligt at sikre en fair pris for de økologiske produkter, så der er penge til at investere for.

»Det her er Mælkeudvalgets forslag til en revideret brancheaftale, og vi er spændte på medlemmernes holdning til de nye krav og skærpelser,« siger han.

Han mødes med de resterende parter - Landbrug & Fødevarer, mejerierne og markedsaktører - omkring den danske brancheaftale for økologisk mælkeproduktion i slutningen af oktober.

Kort om forslagene

Otte timers daglig afgræsning fremfor seks

Græs skal udgøre minimum 25 procent af køernes foder i perioden midt maj til september

Adgang til hudpleje i alle afsnit (fastholdelse af nu udskudt krav i Lov om hold af Malkekvæg)

Lakterende køer skal have adgang til vintermotionsareal. Fra 2026 skal der være et permanent vintermotionsareal.

Ko og kalv sammen i 36 timer efter kælvning. I dag er kravet 24 timer.

Mindst syv liter mælk pr. dag til store kalve i mælkefodringsperioden. Fem liter pr. kalv pr. dag ved lille race.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.