Arla: Vi holder investeringer tilbage for at give højere mælkepris

Omkostningerne skal ned for at sikre andelshaverne en bedre pris på deres mælk, siger Arlas koncernfinansdirektør.

Nok er der gode investeringsmuligheder. Men mange må vente, for der er brug for alle midler til at undgå yderligere fald i andelshavernes pris.

Sådan siger Arlas koncernfinansdirektør Frederik Lotz, efter mejeriselskabet i dag, tirsdag, sænkede deres afregningspris med 18 øre til 242,5 øre pr. kilo konventionel mælk – og dermed har givet deres andelshavere en kedelig nyhed før jul.

”Vi har meget stor respekt for de udfordringer, som vores ejere står overfor lige nu. Arla er i en situation som virksomhed, hvor vi aldrig før har haft så mange muligheder. Især uden for Europa økonomisk attraktive investeringer, men vi har valgt at holde meget af det tilbage lige nu og her. Det betyder også, at der vil være interessante projekter, som vi vælger at skyde lidt, og dem kan vi så gennemføre, når mælkeprisen løfter sig igen,” siger Frederik Lotz til Landbrugsavisen.dk.

Det stiller større krav til investeringerne, som Arla foretager sig. Det er med andre ord kun projekter ’øverst i bunken’, som gennemføres.

”Det vil være investeringer med større og hurtigere tilbagebetalingstid end tidligere,” koncernfinansdirektøren.

Spørgsmål: Er Arab Dairy, hvor I trak jer fra budprocessen, et eksempel på dette?

”Det er et meget godt eksempel, men der var også andre årsager i det tilfælde. Hvis det havde været tilstrækkeligt interessant, så ville vi meget gerne have lavet den investering,” siger Frederik Lotz.

holder igen på anlægsomkostninger

Et andet sted, hvor Arla sparer, er anlægsomkostningerne. De har tidligere ligget på tre procent om året, men nu ligger de på to procent. Det sparer mejeriet cirka 100 millioner kroner, svarende til et sted mellem 700 og 800 millioner kroner.

”Det er en væsentlig besparelse både på likvide midler, men også i forhold til at holde hånden under mælkeprisen,” siger Frederik Lotz.

Stop for stigning i driftsomkostninger

Et andet område, hvor Arla har fundet besparelser, er at lægge et låg på de almindelige driftsomkostninger hos koncernens 60 mejerier og på de 100 markeder, hvor selskabet er til stede.

”Selvom man oplever en inflation, så har vi sagt, at nu er ikke det rette tidspunkt at se løft i driftsomkostningerne. Så der holder vi fast,” siger fastslår Frederik Lotz.

Grundlæggende er han optimistisk på mejeriets – og andelshavernes – vegne.

I LandbrugsAvisen meldte selskabet ud, at de er klar til at aftage den øgede mængde mælk, som andelshaverne ventes at levere. Det holder Frederik Lotz fast i.

”Der er et stort potentiale uden for Europa. I Afrika , Mellemøsten og Kina ser vi et stort behov for mælkeprotein og stærke varemærker med den rigtige kvalitet. Der er et godt svar på det øgede udbud, der kommer. Lige nu er vi i en situation, hvor det går nedad, men vi tror på at det vender på et tidspunkt,” siger Frederik Lotz.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.