Bevægelsessensor kan tidligt spotte orm hos ungdyr
Kvæg, og især ungdyr, bliver ofte inficeret med parasitter, men det er ofte de bliver opdaget sent. Svenske forsker har vist, at en bevægelsessensor kan spotte de angrebne dyr tidligt.

Præcis hvor meget betydning orm hos kvæg har økonomisk ved man ikke, men der er helt sikkert et produktionstab ved det.

Svenske forskere har vist, at ungdyrenes aktivitet ændres, inden de får andre symptomer på mave-tarm orm, og den viden kan være en hjælp til at spotte dyrene og behnadle dem, inden der er et for stort tab, skriver netavisen  ATL.

I et forsøg delte forskerne ungdyrene i to grupper: En gruppe, som ofte blev behandlet for mave-tarm orm og var raske, og en gruppe som eksperimentelt blev smittet med orm.

Forsøget viste, at de inficerede ungdyr havde meget nedsat aktivitet i forhold til de raske ungdyr, også inden andre symptomer på mave-tarmorm var til stede.

Dyrene havde en sensor på, som kunne måle om de ligger eller står, samt give et estimat over hvor mange skridt de har gået.

Da man ikke har det samme opsyn med dyr på græs, kan sensorerne på den måde være med til at hjælpe landmanden med at følge dyrenes adfærd.

”Hvis man kan kombinere sensorerne med gps, kan man hurtigt finde det dyr der har ændret adfærd og sandsynligvis er sygt”, siger John Håglund, professor i veterinærparasitologi ved Sveriges Landbrugsuniversitet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.