Driftsleder for 1.100 køer: Lønnen i Estland er steget 7 procent på et år

Blog fra malkebedriften: Hos Leo Hansen i Estland er det stilhed før stormen, når majshøsten starter om 10-14 dage. Den tegner godt kvalitetsmæssigt

Af Leo Hansen - fortalt til Frederik Thalbitzer

Det er rigtig godt at arbejde her i Estland. Som leder bruger jeg jo meget tid på management af folk, og det er anderledes end i Danmark, for mentaliteten er anderledes her. 

For eksempel har jeg brugt tid på at snakke med dem om, at man godt må hjælpe hinanden, når man kan, i stedet for at kigge på de andre. De har været meget vant til at have hver deres opgaver og kun passe dem.

Vi skal arbejde som et hold frem for individuelt. 

Ud over to dyrlæger og en automekaniker har vi kun ufaglærte ansat. De dygtigste finder bedre job i byen eller udlandet, og arbejder man inden for it, tjener man dobbelt så meget som her. 

De to dyrlæger var ikke vant til, at man stiller spørgsmål om, hvorfor de gør som de gør. Det var nyt for dem, da jeg kom, men i dag tror jeg, de har vænnet sig til det. De kan godt se, at det både er godt for dem og for mig at drøfte tingene og at de har lært noget. 

Vi har ikke eksterne dyrlæger, for de klarer selvfølgelig registreringer, scanninger og insemineringer osv. Men de laver også almindeligt fodermesterarbejde, for der er ikke nok dyrlægearbejde til dem. De får selvfølgelig mere i løn end de ufaglærte, men til gengæld sparer vi jo at have udgifter til de eksterne, og det er rart at have dem ansat, for så er de jo altid klar og man skal ikke først til at ringe efter dem. 

Vi har også flere medarbejdere, end man ville have i Danmark, for selvfølgelig er lønnen lavere, men vores malkestald er heller ikke den nyeste, så den kræver lidt mere mandskab. Faktisk to mand døgnet rundt. 
Men lønninger er til gengæld stærkt stigende, og det er noget, vi har øje for. Tager man hele Estland er lønne steget 7 procent på et år. I Danmark stiger den mindre end 2 procent om året. Det bliver en udfordring for landbruget med de lønstigninger, så vi har fokus på at optimere arbejdstimerne. 

Vi har planer om en ny malkestald, hvor vi tænker arbejdskraft nøje ind. Den vil jeg fortælle mere om senere, når vi har vedtaget noget endeligt, men de skal i hvert fald være arbejdsbesparende og fremtidssikret, så den også kan bruges om 25 år, selv om strukturen måske ændrer sig.

Fin majs

De 5-6 uger vi havde over 30 grader i sommer, har været gode for majsen. Vi går i gang med høsten om 10-14 dage, og planterne ser fine ud med kolber, der er fyldt helt ud. Mængdemæssigt bliver det nok en normalhøst, men kvalitetsmæssigt tror jeg, den bliver i top. 

Det betyder rigtig meget for os, for køerne får en stor mængde majs. Jo bedre kvaliteten bliver med let fordøjelighed, des billigere kan vi fodre og des mere mælk. Det betyder måske også, at vi kan sælge mere af det producerede korn, hvilket der jo er gode priser på i år. Så vi har store forventninger til høsten. 

Ydelse er tilbage

Det kører rigtig fint i stalden for tiden. Vi kan dog stadig se resultatet af de 5-6 uger med over 30 grader på reproduktionen. Der er flere omløbere, end vi normalt har, og det er dem, der blive løbet i de varme dage. 
Mælkeydelsen er kommet op igen. Den var nede med cirka 2 kg mælk om dagen pr. ko, men som sagt er vi tilbage og ydelsen ligger på 38,5 liter pr. ko. pr. dag. 

Faktaboks

Fakta

  • Gården Oü Härjanurme Mõis  ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
  • 1.100 køer, Holstein
  • Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret 
  • 4,05 fedt 3,45 protein
  • Leverer til det finske mejeriselskab Valio 
  • 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
  • 40  ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
  • Ejer: DanEsti
  • Driftsleder: Leo Hansen, 44 år

Emneord PLUS, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.