Eftertragtet tyr kan fortsat lave kalve

En af de mest anvendte kødkvægstyre er nu opstaldet i Tyskland og leverer fortsat sæd. Ejerne har en søn på vej til sædtapning.

Med flere end 120.000 anvendte sæddoser er Sønderskovens Golden en af de mest benyttede kødkvægstyre de seneste år.

Og selvom kødkvægstyren ikke længere har ophold i Danmark, er der stadig sæd til rådighed nu og i fremtiden.

Det vurderer indehaver Alf Thomsen, Frederikshavn, som sidste sommer sendte tyren til tapning på en tysk avlsstation. Her lever tyren fortsat, ligesom den producerer sæd, som Alf Thomsen sælger.

Alf Thomsen har drevet avl med blåkvæg i en del år og i de seneste sammen med Aksel Rubæk fra Langeland. Og i regi af deres fælles projekt - Belgian Blue - er de netop ved at klargøre en søn af Golden til sædtapning.

Ligesom sin far skal tyren eksporteres med henblik på sædtapning.

Avler efter lette fødsler

Spørger man Alf Thomsen, er årsagen til Goldens store danske salg, at tyren giver letfødte kalve. Alf Thomsen kom i besiddelse af ko-familien bag Golden og den kendte tyr, Tornado, tilbage i 2002, hvor han købte hundyr hos en hollandsk avler af blåkvæg.

»Han var via mange års avlsarbejde nået frem til en drægtighedsperiode på 270 dage, og det giver kalve, som er mindre end gennemsnittet og har masser af livskraft og drikkelyst«, fortæller Alf Thomsen.

Alf Thomsen og Aksel Rubæk driver avl på ca. 20 blåkvægskøer.

Faktaboks

Bag om tyren

  • Sønderskovens Golden er halvbror til den kendte blåkvægstyr, Sønderskovens Tornado.
  • Begge tyre er blevet fædre til mange danske krydsningskalve.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.