Genomiske avlsværdital til krydsningsdyr er godt på vej

Indsamling af 6.000 vævsprøver på krydsningskøer er med til at bane vejen mod selvstændige avlsværdital for krydsninger.

Kvægbrugere med interesse for krydsningsavl med malkekvæg kan glæde sig til 2021. Her forventer parterne bag projektet DairyCross nemlig at kunne publicere de første genomiske avlsværdital for krydsningsdyr. I første omgang vil det dog kun være avlsværdital for nogle af de egenskaber, som indgår i NTM.

Som en del af fundamentet for avlsværditallene har avls- rådgivere og inseminører fra VikingDanmark indsamlet vævsprøver fra 6.000 krydsningskøer, hvor racerne holstein, RDM og jersey er kombineret på forskellig vis. Ydermere er der indsamlet prøver fra 2.000 danske og svenske køer, hvor montbéliarde er brugt som krydsningsrace.

I følge VikingDanmark danner de 8.000 genotyper grundstammen i referencepopulationen.

Målrettet brug af genetik

Det næste step i projektet er at udvikle metoder til at beregne genomiske avlsværdital for egenskaberne i NTM. Denne opgave er lagt i hænderne på Aarhus Universitet.

Med selvstændige avlsværdital på krydsningskøer bliver det i langt højere grad muligt at målrette brugen af køns- sorteret sæd og kødkvægssæd i avlsarbejdet i besætninger med krydsningsdyr.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.