Hængekøje eller stakdækning: Temperaturen spiller afgørende rolle for tidspunktet for slæt

Temperaturen i genvækstperioden har stor effekt på fordøjeligheden af ensilagen.

Hvis du står og tripper efter at beslutte, om du skal tage tredje slæt i begyndelsen af juli eller du i stedet skal tage på sommerferie, så kan det være en god ide at skele til den forventede temperatur i perioden.

Temperaturen har nemlig meget stor betydning for græssets udvikling og dermed også fordøjeligheden.

Normalt skal man tilstræbe et slætinterval på 20 til 25 dage mellem andet og tredje slæt i rødkløverblandinger og cirka 28 dage i hvidkløverblandinger, når målet er at opnå en fordøjelighed på 78 til 80. Det skriver Seges på landbrugsinfo.dk

Hvis temperaturen i genvækstperioden er lavere end normalt, vil græssets cellevægge lignificeres langsommere, og så vil det kræve 28 til 35 dages slætinterval at opnå en høj fordøjelighed i henholdsvis rød- og hvidkløverblandinger.

Og så kommer vi til sommerferien og den mulige tur i hængekøjen.

For hvis temperaturen i genvækstperioden er højere end normalt, så kan man godt udsætte ensilering og stakdækning, mener landskonsulent Torben S. Frandsen.

- Så kan man lige så godt læne sig tilbage og holde sommerferie uden at skulle bøvle med slæt. For så er fordøjeligheden ved blot tre ugers slætinterval allerede for lav til malkekøer, påpeger han.

I det tilfælde giver det bedre mening at målrette slættet til opdrættet, hvor en øget strukturmængde kan spare halm i rationen. Idealet vil derfor være at tage tredje slæt fem til seks uger efter andet slæt, når det er tiltænkt til kvier.

På landbrugsinfo.dk kan man finde værktøjet slætstrategi, som kan bruges til at beregne det forventede udbytte og kvalitet i de enkelte slæt. Her er det muligt at ændre intervallet mellem slættene og se, hvordan det påvirker mængde og kvalitet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.