Højtydende køer har brug for energi og protein

- græsensilage og korn skal tilvælges for at billiggøre non-gm fodringen i 2021

Af John Erik Jørgensen Syddansk Kvæg

”Maj kulde giver lader fulde”

I 2021 passer det gamle vejrvarsel sandsynligvis bedst på hvedehøsten og måske også på græsudbyttet, som flere steder har været rigtig højt i 1.slæt (op til 6.000 FEN/ha). Det kolde forår har udfordret majsmarkerne. Så meget, at vi i Sønderjylland også forventer et væsentlig lavere udbytte i majs med et reduceret stivelsesindhold.

GRÆSUDBYTTER ER GODT FOR NON-GM FODRING

De fleste konventionelle mælkeproducenter har omlagt mælkeproduktionen til non-gm mælk. Det har betydet en stor efterspørgsel på non-gm proteinvarer. Hvis ikke der er kontrakter på det indkøbte proteintilskudsfoder, vil det udhule gevinsten ved non-gm produktion.

På de ejendomme hvor græsbeholdningerne er rigtig gode, er det med at komme i gang med at justere fodringen i retning af mere græsensilage til malkende køer, så der kan lægges en dæmper på det indkøbte proteinfoder. Overvej om 1.slæt med moderat indhold af protein kan kombineres med det proteinholdige 5.slæt. Det skal der tages højde for ved høst af grovfoderet, så snitfladen ikke bliver for stor. En stor andel græs i foderrationen stiller krav til at det er en letfordøjelig kvalitet.

ATTRAKTIVE STIVELSESKILDER

Formalet majs kan pt. ikke købes til en pris, der gør den attraktiv i anvendelse. Set i forhold til aktuelle priser og energiværdi er hvede og rug de mest attraktive stivelseskilder til at erstatte den stivelse, som vi må forvente mangler i majsensilage i 2021. Energiværdien i hvede er på linje med formalet majs. Det lave indhold af råfedt i hvede gør, at det supplerer fodring med rapsprodukter.

GÅRDHANDLER

For at dække sig ind med energifoder til højtydende køer, kan det være fornuftigt at lave aftaler om køb af korn. Det nemmeste er at bestille ved din sædvanlige foderleverandør. Men hvis du vil gå efter at billiggøre fodringen, skal du opsøge mulighederne for at lave konkrete aftaler ved andre landmænd, som har salgskorn i markplanen.

Ofte kan korn købes i høst til fornuftige priser. Hvis man sammen med en øget græsandel fx kan købe hvede til 130-140 kr./100 kg og kan holde det indkøbte protein nede, vil det styrke dækningsbidraget ved køerne.

MAJSENSILAGE

Store mængder majsensilage i rationen vil med nuværende prisrelationer på non-gm varer gøre foderrationerne dyre. Vigtigt at overveje, hvordan snitfladerne bliver på alle de stakke af grovfoder der laves. Ofte vil en stor snitflade i majsensilage begrænse, hvor lavt forbruget kan være.

OPSØG MULIGHEDERNE

Hvis du vil være heldig – må du opsøge heldet. Find ud af om det er muligt at lave aftaler om kornkøb i nærområdet. Beslut, om det er noget du selv forventer at kunne håndtere, eller om din nabo har mulighed for at opbevare det. Soda-hvede vil for konventionelle mælkeproducenter ofte være en relevant mulighed. Men hvis der er et meget moderat stivelsesindhold i majsensilagen, kan valset byg også være attraktivt, som noget af stivelseskilden, da en man skal tage højde for mængde af stivelse, og om det primært omsættes i vommen eller tyndtarmen.

Hvis du er i tvivl om hvilke fodringsscenarier du ser ind i, kan du eller din fodringskonsulent i DMS beregne en mulig fodringssituation, som du kan disponere efter fra efteråret.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.