Holddrift har givet ro og færre taberkøer

Det har givet mere ro i stalden og færre taberkøer, at førstekalvskøerne nu har sit eget hold. Holddelingen fortsætter, når køerne skal på græs.

Effekten kom prompte, da Jens Johannsen og Uwe Matzen i november besluttede at opdele køerne i to hold - et for førstekalvskøer og et for øvrige.

"Dagen efter ændringen var der en helt anden ro i stalden, og førstekalvskøerne steg ret hurtigt tre kg kg mælk pr. ko. Deres ydelsesniveau i forhold til de ældre køer er øget fra 77 til 83 procent", fortæller Jens Johannsen.

Fodringen af de to grupper er ens, men førstekalvskøerne kvitterer for at have sit eget hold og ikke skulle kæmpe med ældre og stærkere køer om foder og hvilepladser. Jens Johannsen har således noteret sig, at der er betydeligt færre taberkøer blandt førstekalvskøerne.

Lige efter kælvning starter alle køer dog i ét stor nykælverhold, og de unge førstekalvskøer er i reglen de første, som flytter videre. En ny velfærds- og opstartsstald er under opførelse, og her vil også nykælverne blive adskilt efter alder.

Fortsætter på afgræsning

Holdopdeling er ikke fremmed for Uwe Matzen og Jens Johannsen, idet køerne tidligere var delt i to hold efter ydelse.

"Men hensynet til alderen betyder tilsyneladende mere end ydelsen, og derfor fastholder vi opdelingen, når køerne skal på græs. Det kræver selvfølgelig en ekstra håndtering med låger og led på marken, men vi kan og vil alligevel ikke have alle køerne på opsamlingspladsen på én gang", summerer Jens Johannsen op.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.