Konfliktramt landmand: Kritik rammer hårdt

Selvom konflikten med 3F endnu ikke har fået direkte effekt for I/S Rønhave, så påvirker sagen alligevel familien meget.

Endnu er effekten af 3Fs varslede konflikt mod Danmarks største mælkeproducent, Jørn Kjær Madsen, i sin opstart, men sagen i sig selv har gjort stort indtryk på landmanden og hans familie.

"Man skal godt nok være hårdhudet, når man læser, hvad der bliver skrevet om én. Jeg synes selv, at jeg er god til bevarer fatningen, men da jeg i går stod foran 150 andre landmænd og fortalte om min sag, så dirrede læberne. Sådan en sag rammer hårdere end man måske i første omgang vil indrømme," fortæller Jørn Kjær Madsen.

Sagen har fået ham til at overveje om det er noget værd at forsætte som landmand, men indtil videre fortsætter han kampen.

"Jeg vil jo bare hellere have lov til at drive mit landbrug, og 3F skal ikke have lov til at komme ind og øddelægge noget, der har fungeret uden problemer hidtil. Jeg synes det er en helt urimelig behandling," siger Jørn Kjær Madsen.

Konflikten har givet meget opmærksomhed og Jørn Kjær Madsen besluttede tidligt i processen kun at udtale sig til landbrugsmedier, som har et bedre kendskab til den arbejdskultur, der er på landet. Alligevel kan han ikke lade være med at læse med på, hvad andre – medier og læsere - skriver om sagen.

"Man skal vænne sig til, at folk, der ikke kender en, skriver og formoder alt muligt om mig som person i blogs og i kommentarer under artikler. Selvfølgelig påvirker det én, især, at min kone og børn også ser det og bliver en del af det,” siger Jørn Kjær Madsen.

Familien har dog også mange støtteerklæringer og tilkendegivelser fra andre landmænd og det erJørn Kjær Madsen taknemmelig for. 

"Der er flere sager på vej mod landmænd, så det er vigtigt, at vi ikke står alene med det, siger Jørn Kjær Madsen.

HAR GJORT TINGENE PÅ DEN RIGTIGE MÅDE

Ifølge ham får de lavest betalte af de ansatte cirka 100 kroner i timen, men lønnen stiger i kraft af, at de får mere erfaring og flere medarbejdere får også en løn, der ligger over den overenskomstmæssige løn. Der holdes løbende MU-samtaler, hvor lønforhøjelser også drøftes.

"Vi har aldrig tidligere haft klager over lønnen og overarbejde. Det må være, fordi vi har gjort tingene på den rigtige måde. Vores ansatte har børn og går blandt andet på sprogskole ved siden af jobbet. De fleste af vores ansatte kører faktisk rundt i biler, der er både nyere og større end vores egne," siger Jørn Kjær Madsen.

Jørn Kjær Madsen har tidligere sammenlignet dialogen med 3F som at have fået en pistol for panden.

"Vi synes jo, at vi behandler vores ansatte godt og især min kone hjælper dem med skattepapirer og tager med dem til lægen og hvad de ellers har brug for. Så det er grænseoverskridende, at en fagforening på den måde kommer ind og vil bestemme, hvordan vi skal bruge vores penge og behandle vores ansatte," siger Jørn Kjær Madsen.

OVERENSKOMST STILLER STØRRE KRAV TIL ANSATTE

Landmanden og 3F forhandlede fredag om en overenskomst for gårdens cirka 40-45 ansatte, aftalen faldt til jorden, da 3F ikke ville acceptere, at en overenskomst først træder i kræft til august.

Den varslede konflikt startede i går mandag og kan i sidste ende betyde, at mælken på gården ikke vil blive hentet på grund, hvis Arlas chauffører laver sympatikonflikt. 

"Hvis der kommer en overenskomst, så skal vi bruge den samme pose penge på en anden måde. Skal vi honorere en højere løn, så skal vi også stille højre krav. Det vil blive en arbejdskultur, med færre medarbejder, som skal være mere effektiv og ikke har mulighed for overarbejde," siger Jørn Kjær Madsen.

I/S Rønhave har udover cirka 11 danskere især medarbejdere ansat, der kommer fra Rumænien og Ukraine. Mange af de udenlandske ansatte kommer fra de samme to familier, der også hjælper med at anbefale pålidelig arbejdskraft, når der mangler folk.

Den udenlandske arbejdskraft har ifølge Jørn Kjær Madsen været en nødvendighed siden fremgangsårerne i 00’ere, hvor det i stigende grad blev svært for landbruget, at få danskere – selv med overenskomst – til at arbejde i landbruget.

"Det er rigtig dårlige arbejdstider, med malkning tidligt om morgenen også i weekenderne. Det er rigtig svært at finde danskere, der vil arbejde på den måde i landbrugsjob,” siger Jørn Kjær Madsen.

For ham har det både fagligt og personligt, været en positiv oplevelse, at have ansatte fra udlandet. Nogle af de ansatte har siden ansættelse også fået permanet opholdstilladelse.

"Det har været spændende. Jeg har fået nedbrugt nogle fordomme om især rumænere, for de viste sig jo ikke at være anderledes end os andre. De er rare og behaglige mennesker at snakke med. Der er ikke noget at sige til, at de hænger ved som arbejdskraft i landbruget," siger Jørn Kjær Madsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.