Af Morten S. Thomsen, chef for Kvæg, Sagro
Meget tyder på, at der aktuelt er store problemer med mælkens kimtal.
Med sommeren og stigende temperaturer vil der normalt være lidt flere problemer med køling af mælk og hygiejnen i anlægget generelt, men de seneste uger er kimindholdet steget eksplosivt i mange besætninger.
Siden overgang til IBC-måling, og herved betydelig skærpelse af kravet til mælkekvalitet har mange producenter problemer med at holde det generelle kimtal tilpas lavt. Det betyder, at mindre stigninger i dag ofte resulterer i at grænseværdien på de 60 IBC overstiges, hvilket udløser fradrag i afregningen.
Kig kritisk på dit anlæg
Jeg oplever disse kimtalsproblemer som store og tilbagevendende, hvorfor jeg vil opfodrer til at man forholder sig kritisk til sit anlæg herunder vask af anlægget.
Mange anlæg malker betydeligt mere mælk i dag i forhold til da det blev designet, og med flerdobling af produktionen flerdobler man behovet for køling.
Er der lidt problemer med køling bliver det nok ikke mindre i fremtiden, da der givetvis vil blive produceret mere mælk.
De kendte køleteknikker med pladekøler og isbank er velafprøvede teknologier, men er ifølge eksperter ofte underdimensioneret. Meget tyder på, at mange mangler kølekapacitet, men lad fagfolk vurdere og regne på det.
Den generelle vask af anlægget er ofte mangelfuld, mangel på vand eller lav temperatur på vand. Mangel på vaskemiddel, forkert vaskemiddel, eller mangler fra personalets side er ofte problemet.
Disse problemer er ligeledes hyppige og tilbagevendende.
Der kunne derfor være behov for at der laves SOP`s på igangsætning af vask og løbende kvalitetscheck af varmtvandsbeholder vaskeautomater mm.
I enhver optimering bør man starte med at begrænse tabene. Tilbagevendende problemer bør man stoppe ved og få iværksat holdbare løsninger på. Meget tyder på, at kim er et tilbagevende problem i mange besætninger.
Relaterede artikler
Kommentarer