Landmand: Det var pokkers – vores gode dyrskueko har fået yverbetændelse

Blog fra mælkeproducenten: Niels Holger Nordendahl og de ansatte deltog med fem køer på dyrskuet i Thisted. Nu må de melde afbud til Landsskuet, fordi vinderkoen ikke er klar.

Af Niels Holger Nordendahl – fortalt til Peter Winther Mogensen

For ganske nylig deltog vi med fem køer på dyrskuet i Thisted. Vi har ikke udstillet i mange år, for det har ikke rigtig min interesse. Jeg kan godt lide at komme på dyrskuer og kigge køer og så videre, men det selv at forberede og trække dem, siger mig ikke det store.

Men tidligere på året sagde mine ansatte, at de gerne ville deltage i dyrskuet med nogle af vores køer, og det bakkede jeg selvfølgelig op om. Så vi fik gjort fem køer klar og tog afsted. Det gik ganske godt. Vi fik to ærespræmier med hjem og en af de fire røde køer blev tilmed udpeget som skuets bedste RDM-ko.

Den titel gjorde, at koen blev inviteret til Landsskuet i Herning, og det så vi frem til også at prøve af.
Men vi kommer desværre ikke afsted, for efter skuet i Thisted fik koen yverbetændelse. Den er kureret og ovre det nu, men den står ikke helt skarp efter sygdommen, så den må blive hjemme. Det er ærgerligt, for vi havde lige set frem til en ny oplevelse.

Tid til ferie

I stedet fokuserer vi nu på at få afviklet ferie. Vi har rykket rundt på ferieplanerne, så de ansatte kan få flere sammenhængende ugers ferie i sommerperioden. Det værdsætter de. Om tre uger starter høsten med indsamling af vinterbyghalm, så det vil være fint at få afviklet en del ferie inden da.

Gæld bankes af

Det er fantastisk, at vi endnu en gang får en mælkeprisforøgelse. Jeg ved godt, at det formentlig er en stakket frist med den meget høje pris, og derfor bruger jeg de ekstra mælkepenge til at afvikle løs gæld og noget ekstra bankgæld, så vi står stærkere, når de mørke skyer kommer.

Vi har også haft et efterslæb på vedligehold og små investeringer, som vi indhenter nu. Vi har skiftet en beskadiget port og renoveret nogle kalvehytter.

Godt med nedbør

I marken trives afgrøderne efter regnbygerne tidligere på ugen. Majsen er sprøjtet færdig og vi får sået efterafgrøder i disse dage. Vi tog andet slæt 16. juni og kvaliteten blev fin, men udbyttet blev nok knapt middel. Der gik 23 dage mellem første og andet slæt, så græsset var ungt og kvaliteten dermed god. Vi satser på nogenlunde samme interval mellem andet og tredje slæt og så lægger vi flere dage ind frem mod fjerde og femte slæt.

Jeg vil ønske alle en god sommer – forhåbentlig med tilpas varme til os mennesker og ikke så meget, at det driller i stalden.

Faktaboks

Nordendahl

 • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
 • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
 • 11.000 kg EKM pr. årsko
 • Malker to gange om dagen
 • 5 ansatte plus skoledrenge
 • Staldanlæg fra 2009
 • 230 hektar, 90 hektar lejet
 • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
 • Marker passes overvejende af maskinstation
 • 5. generation på ejendommen
 • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
 • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.