Landmand får besøg af Dan J: Her er mine ønsker til ministeren

Dan Jørgensen får her til eftermiddag indblik i hverdagen for kødkvægsproducent.

For tiden får Dan Jørgensen høvl for at fokusere for meget på madvaner og for lidt på producenterne.

I dag, fredag, klokken 15 skal han besøge Hedebo Angusfarm i Finderup ved Viborg. Her vil landmand Søren R. Vester dele de forhold, som han går og tumler med i hverdagen.

Søren R. Vester - som har 60 Angus fritgående ammekøer, lidt japansk waguy-kvæg og 52 hektar i omdrift med grovfoder, har forinden sendt en liste over de områder, som han godt så fokus på.

Dette vil Dan Jørgensen blive mødt med.

Bortfald af mulighed for at søge tilskud i ordningen Ekstensivt Landbrug fra og med år 2015.

Søren R. Vester kan godt lide tanken om, at han dyrker afgrøder uden heftig brug af pesticider. Men det koster ekstra, fordi det er dyrere at fjerne tidsler og andet manuelt. Nu fjernes støttemuligheden for sådan nogle som ham.

»Så ved jeg godt, at Dan siger, jeg skal lægge om til økologi, men nej, for det her sandjord, og så kan jeg lave en tredjedel besætning, og så kan jeg lige så godt lade være med det.«

Dyrevelfærdsafgiften, der i realiteten koster mig kr. 30.700,- per kontrolbesøg v/ 5 procent kontrol. Hvorfor skal vi betale Har det noget med dyrevelfærd at gøre?

Hvert år skal Søren R. Vester betale 1535 kr. i dyrevelfærdsafgift. Eftersom kontrolbesøgende er yderst sjældne, så koster det ham i realiteten 30.700 kroner pr. kontrolbesøg. Men han får - via en aftale med Friland - besøg af Dyrenes Beskyttelse en gang om året. Hvorfor skal han så betale?

Udegående dyr, de nye anbefalinger?

»Jeg har været kriminel, lige siden jeg startede med Angus 1981, for de går rundt året rundt og kælver ude. Nu skal jeg så stille bygninger op. Men hvordan bliver det med møg og gødning? Der bliver jo trådt op ved husene, de skal gå ind i.«

Ny slagtepræmieordning for tyre stude og kvier, hvorfor til tyre op til 24 mdr. og kvier og stude kun op til 16 mdr. gamle. Burde det ikke være kødkvaliteten der blev præmieret, den får man med kvier og stude. der gerne er over 16 måneder gamle, (hvilket økologer normalt praktiserer) og des ældre tyre er des ringere kødkvalitet. Og hvorfor er tilmeldning nødvendig?

»Det er kun fordi, det er baseret på malkekvægsproduktion i Danmark, at det skal køre på den måde. Hvad så med naturpleje? Så har jeg nogle kalve, der er født her i foråret, de skal på græs næste sommer. Skal de så slagtes inden det? Nej, de skal slutfedes og være 18-20 måneder gamle ved slagtning.«

Tilladelse til studning med elistrator indefor kalvens første levedøgn, fremfor studning med dyrlæge bedøvelse m.v.

En elastik rundt om pungen inden for det første døgn stopper blodtilførslen, så pungen ryger af.

»Det er mest skånsomme måde at gøre det på. Det er også sådan de gør ved spædbørn, der har misvækster.«

Emneord kødkvæg, slagtning, dyrevelfærd

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.