L&F-analyse: Derfor ser det lyst ud for mælkeprisen

Efter to år med nærmest konstant faldende priser for mejeriprodukter, ser udviklingen nu endelig ud til at være vendt, konkluderer L&F i en ny analyse.

Udviklingen for mælkepriserne ser nu ud til at være vendt. I de seneste par måneder har der således været pæne prisstigninger for næsten alle mejeriprodukter. Den hollandske pris på smør er fx steget med 30 pct. på to måneder.

Det skal dog bemærkes, at der ofte er en forsinkelse på tre til seks måneder fra markedspriserne stiger - og falder - til det kan mærkes på afregningspriserne herhjemme.  

Sådan lyder konklusionen fra L&F i en ny analyse, der offentliggøres i dag, og altså ser lyst på prisudsigterne for mælk.

Indvejning falder

Et af de store spørgsmål siden kvoternes ophævelse har været, hvor lang tid stigningen i indvejningen ville og kunne fortsætte.

De seneste måneder ses det nu, at væksten har aftaget voldsomt, og nu kraftigt nærmer sig niveauet for sidste år.

I første kvartal 2016 steg indvejningen i EU28 således med 5,2 procent i forhold til samme periode i 2015.  I april var stigningen kun på 1,6 procent, hvilket afspejler, at kvoterne var givet fri i april sidste år. Og mælkeindvejningen i maj i år vil formentligt ende meget tæt på niveauet i maj sidste år, vurderes det i L&F-analysen.

I de efterfølgende måneder kan væksten muligvis blive negativ, da foreløbige tal fra store lande som bl.a. Tyskland, Frankrig og Storbritannien tyder på, at der for øjeblikket indvejes mindre mælk i år end sidste år på tilsvarende tidspunkt.

Det vurderes, at baggrunden for den faldende indvejning er dels, at producenterne nu ikke kan udvide antallet af køer mere uden at bygge nyt, dels er flere producenter stoppet eller har planer om at stoppe på grund af de lave mælkepriser.

Smør op med 30 procent

Efter et par år med mere eller mindre nedadgående markedspriser og et halvt år med konstante fald, stabiliserede mælkepriserne sig i foråret, og i den seneste tid er der faktisk sket pæne stigninger for alle mejeriprodukter.

De seneste to måneder er den hollandske pris på smør således steget med 30 procent, og ligger i dag på det højeste niveau i 2016. Også for sødmælkspulver (WMP) er det gået stærkt i denne periode, hvor prisen er steget med 17 procent.

For osten Edam og skummetmælkspulver (SMP) har der været tale om stigninger på hhv. 12 procent og 7 procent.

Kigges der ud på verdensmarkedet, har tendensen også været opadgående i den periode, hvor alle produktgrupper er steget med 5 til 10 procent.

Hvis stigningerne fortsætter, vil det uden tvivl kunne mærkes på afregningsprisen på et tidspunkt, konkluderer L&F-analysen, der dog også konstaterer, at der "ofte er en forsinkelse på 3 – 6 måneder fra stigninger (og fald) på markedspriserne til at disse kan mærkes på afregningspriserne."

 

Noteringer i Holland/Tyskland, euro pr. 100 kg

 

Indvejning af mælk i EU-28, 1.000 ton

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.