Medie: Landbruget er på vej ud af prismørket

Meget tyder på, at landbrugskrisen endelig er ved at klinge af, skriver Finans.

De danske landmænd er blevet slæbt hen over bunden af en tilsyneladende endeløs lavkonjunktur. Nu tyder meget imidlertid på, at landbrugskrisen endelig er ved at klinge af, skriver Finans.

En lang periode med ekstremt lave fødevarepriser har fået landmænd i hele verden til at træde på bremsen.

»2016 bliver året, da konkunkturerne vender for landbruget. Der er grænser for, hvor længe landmændene kan producere med tab, og derfor ser vi nu, at de står i kø foran skifteretterne med deres konkursbegæringer. Billedet er det samme i resten af Europa. Derfor bremser produktionen op,« siger markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom, til Finans.

»Samtidig er markedet for svinekød præget af en overraskende stærk efterspørgsel fra bl.a. Kina. Kombinationen af vigende produktion og stigende efterspørgsel har de seneste måneder udløst store prisstigninger,« siger Palle Jakobsen.

Mælk skimter lys

Mens svineproducenterne allerede er på vej ud af krisen, kan mælkeproducenterne først nu begynde at skimte lys.

»For mælkeproducenterne bliver der tale om en sej og langstrakt vending, og det kan tage helt op til et par år, inden mælkeprisen er oppe på et normalt, langsigtet niveau,« vurderer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Seges, over for Finans.

Chfanalytiker Troels Schmidt, Agrocura, siger, at der er udsigt til markante prisstigninger på mejerivarer i 2017. Det begrunder han blandt andet med, at Kina er ved at have tømt sine store lagre af mælkepulver, og at der derfor er udsigt til solid efterspørgsel fra den kant.


 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.