Betalt indhold af MS Schippers

Lynhurtig diagnose af klinisk mastitis

Med MastDecide har kvægavlere nu et nyt og enestående middel ved hånden, der er godt for både yversundheden og tegnebogen.

Yversundhed vil altid være i fokus hos mælkeproducenten. Et ofte forekommende problem er klinisk mastitis, en form for yverbetændelse (se faktaboks), der kan give store økonomiske tab. Kvægavlere ser ofte antibiotika som løsningen på problemet, men når årsagen til problemet ikke kendes, er behandlingen ikke særlig effektiv.

Tests til bestemmelse af klinisk mastitis har indtil nu først kunne give et svar efter to til fire dage. Det er et dilemma, for behandlingen skal helst påbegyndes så hurtigt som muligt på grund af koens velbefindende og ydelse.

Heldigvis er muligheden nu til stede for hurtigt at få svar på, hvad der er galt. Med MastDecide har en kvægavler et svar efter kun tolv til fjorten timer. Efter tolv til fjorten timer viser MastDecide, om en ko har klinisk mastitis, og i bekræftende fald hvilken type. Hvis der handles korrekt og hurtigt, kan brugen af antibiotika reduceres med op til 60%. Det fungerer nemt: Der hældes lidt mastitis-mælk i to små reagensglas, og afhængigt af tilstedeværelsen af bestemte bakterietyper, skifter farven i løbet af tiden. Hvis begge reagensglas farves hvide, er det nødvendigt med antibiotikabehandling.

Med MastDecide kan kvægavlere forbedre effektiviteten af den anvendte antibiotika. Effekten er videnskabeligt underbygget (offentliggjort i The Journal of Dairy Science) og derfor pålidelig med stor sikkerhed; op til 94,1% for grampositive bakterier.

Undersøgelser viser, at det er muligt at reducere antibiotikaforbruget med 60% når der bruges MastDecide. Samtidig spares der dyrlægeomkostninger og arbejdstid. Derudover kan der leveres mere mælk; mastitis resulterer altid i en lavere mælkeproduktion, og tilbageholdelsestid ved anvendelse af medicin. Alt dette bidrager positivt til det økonomiske udbytte.

Vil du selv afprøve fordelene ved MastDecide? Se mere her www.schippers.dk/mastdecide

Faktaboks

  • Mastitis er en betændelse i mælkekirtelvævet, der påvirker en eller flere patter. Klinisk eller akut mastitis kan konstateres, når der ses symptomer på betændelse såsom smerter, hævelser, rødmen og feber. I den subkliniske variant har køerne et forhøjet celletal.
  • Årsagen til yverbetændelse er oftest bakterier, der trænger op i yveret via pattekanalen. De bakterier der hyppigst forårsager mastitis er E. coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus uberis og Streptococcus dysgalactieae. Derudover ses koagulase-negative stafylokokker regelmæssigt. Sygdomsfremkaldende mikroorganismer såsom gærceller, skimmelsvampe og alger kan også forårsage mastitis.
  • Den første inddeling af bakterier består af gramnegative og grampositive. Metoden består i at farve bakterier for at kunne identificere dem. Metoden blev opfundet af den danske læge Christian Gram. Inddelingen i positive og negative giver vigtig information til valg af antibiotika i behandlingen. Denne vigtige information er hurtigt tilgængelig med MastDecide.

Emneord sponsoreret, MS Schippers, yverbetændelse, klinisk mastitis, yversundhed

Betalt indhold af MS Schippers

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.