Mælkeproducenter i kø for økologi: Tror på op til 80 øre i tillæg

Snesevis af konventionelle mælkeproducenter overvejer lige nu at lægge om til økologi. Ved et omlægingstjek er buddet på fremtidens økotillæg vidt forskellig.

Snesevis af konventionlle mælkeproducenter står lige nu på spring for at omlægge bedriften til økologi. Og rådgiverne har hver især deres bud på, hvilket øko-tillæg man tror på i fremtiden, og hvor stort tillægget skal være i for at der er penge i omlægning.

Ved et omlægningstjek kalkulerer Heden & Fjorden således med et gennemsnitlig økotillæg på 75-80 øre pr. kg mælk. Hos Centrovice på Fyn tager man udgangspunkt i et tillæg på 55 øre – og hos Økologirådgivning Danmark skal de aktuelle bedrifter have et økotillæg på mellem 45-90 øre for at omlægning kan betale sig.

”I sidste ende er det landmandens egen beslutning, hvad han tror på af priser i fremtiden – men lige nu er økotilskuddet så højt og budgetterne så gode, at det i realiteten er andre faktorer, der afgør om landmanden lægger om,” vurderer Torben Aamand Sørensen, cheføkonom hos fynske Centrovice, der lige nu har omlægningstjek i gang for syv producenter.

Hos de tre rådgivningscentre, Landbrugsavisen.dk har talt med, har ca. 50-55 producenter fået foretaget et omlægningstjek i de seneste måneder.

Vestjyder regner med 75-80 øre

I Vestjylland har Heden & Fjorden i dag cirka 40 kunder med økologisk mælkeproduktion, og det senest års tid har cirka 15 producenter fået foretaget et omlægningstjek, oplyser kvægrådgiver Karsten Jensen, Heden & Fjorden.

”Vi regner med, at otte producenter med tilsammen 1.000 køer vælger at lægge om. Der vil være nogle, der falder fra, fordi de har for lidt jord, eller de ikke kan opfylde kravet til afgræsning,” vurderer Karsten Jensen.

Ved et omlægningstjek kalkulerer Heden & Fjorden med et gennemsnitlig økotillæg på 75-80 øre pr. kg mælk i årene frem.

”Det er ikke helt i top med 129 øre pr. kg, som tillægget er nu, og heller ikke de 55 øre, som tillægget har været i snit i perioden 2012-2015. Vi har valgt at lægge os i midten, og det er det bedste bud, vi kan give lige nu,” siger han.

Karsten Jensen forklarer, at Heden og Fjordens kalkuler er for kostalden og altså uden marken.  Og kostalden viser et nul ved et økotillæg på 55 øre i forhold til konventionel drift. Heri er indregnet  aktuelle priser for økologiske foder.
 

Fynboer regner med 55 øre

På Fyn er der i dag fem økologiske mælkeproducenter, mens syv konventionelle mælkeproducenter overvejer en omlægning og lige nu får foretaget beregninger hos Centrovice.

Ifølge Torben Aamand Sørensen, cheføkonom for kvæg hos Centrovice, tager selskabets rådgivere et forsigtigt udgangspunkt, når de laver omlægningstjek – trods de meget fine budgetter.

 ”Ved et omlægningstjek regner vi med 55 øre i økologitilskud, som er snittet fra perioden 2012-2015, og før tilskuddet blev rigtigt godt, som det er i dag,” fortæller Torben Aamand Sørensen.

Han påpeger, at hvis mælkeproducenten er sikker på 55 øre og derover i økologitilskud er det en nem beslutning at sige ja til at lægge om. Men rådgiverne giver sig ikke af med at spå om fremtiden, og derfor  vælger de at  være forsigtige og derfor laver de følsomhedsanalyser, som viser landmanden hvad der sker med økonomien før og efter økologi og ved forskellige mælkepriser.

Han påpeger, at det lige nu ikke er økonomien - på grund af det høje økotillæg -, men andre faktorer, der i realiteten afgør om landmanden lægger om. 

”Det praktiske på bedriften skal jo også gå op, og her på Fyn er mælkeproducenterne særligt udfordret af en række faktorer,” forklarer han.

Han peger blandt andet på, at den svære fynske jord ikke er velegnet til afgræsning, markernes placering er ikke altid hensigtsmæssigt omkring gården, og ligeså er græs ikke en sikker afgrøde på lerjord uden vanding. Dertil kommer, at bedriften efter omlægning må opgive nogle salgsafgrøder, som i konventionel drift givet et solidt et plus på bundlinjen, fordi der i økologiske drift skal bruges et øget areal til grovfoderproduktion.

”Derfor kan der være nogle bedrifter, som ikke lægger om, fordi det simpelthen bliver for ”kunstigt”,” siger Torben Aamand Sørensen, der også peger på at tradition kan være en afgørende faktor.

 ”Vi kan se, at nogle bedrifter burde have omlagt for fem år siden, men her spiller det altså ind, hvad naboerne gør og tænker,” siger han.

Økologirådgivning Danmark tror på god pris

ØkologiRådgivning Danmark har en dialog med 30-35 konventionelle mælkeproducenter om omlægning. Disse bedrifter kræver et økotilskud på mellem 45 øre og 90 øre, for at det kan betale sig.

Kvægchef Erik Andersen, ØkologiRådgivning Danmark, erkender, at man ikke nødvendigvis kan være sikker på, at det altid vil være bedre at være økolog.

"Nej, det kan man da ikke. Hvis der er en 10-årig periode, så vil der måske være et år eller to, hvor det er bedre at være konventionel," siger Erik Andersen.

Han forventer dog, at det fortsat vil være muligt at få en god pris, også selvom Arla lige nu tager flere økologer ind, hvorved udbuddet at økologisk mælk forøges. Økologerne skal huske at bruge de gode år til at lægge til side til de magre, fastslår han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.