Mælkeproducenter: Vi vil producere meget mere de næste år

Mælkeproducenter vil øge produktionen kraftigt, viser ny rundspørge fra Seges.

Landmændene er ukuelige optimister. Trods den alvorlige økonomiske situation, landbruget befinder sig i, forventer landmændene at øge produktionen kraftigt både i 2016 og 2017.

Det viser en ny opgørelse fra det, der kaldes Landmandsbarometer, fra Seges. Her bliver et repræsentativt udsnit på ca. 3.000 landmænd to gange om året spurgt om deres forventninger til fremtiden.

1.100 MÆLKEPRODUCENTER VIL ØGE PRODUKTIONEN

Lysten til at øge produktionen er trods lave mælkepriser også intakt hos mælkeproducenterne. Her ønsker 1.100 at øge produktionen.

Af dem, der forventer at øge produktionen, er der ca. en fjerdedel, som forventer at øge produktionen med mere end 10 procent. Det handler nemlig ikke bare om at hæve ydelsen pr. ko, men også om at få flere køer.

Går man nærmere ind i tallene er der blandt mælkeproducenterne i 2016 29 procent flere, der forventer at stigende produktion end der forventer faldende produktion. I 2017 er der 33 procent flere, der forventer stigende produktion end der forventer faldende.

KVOTER BETØD NOGET

De høje forventninger til produktionen skyldes ifølge erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Seges, især, at mælkekvoterne er ophævet. Samtidig skaber det nye muligheder, at landbrugspakken tillader at bruge mere gødning og frigør randzoner til at øge produktionen.

»Det er især mælkeproducenterne, der forventer en større produktion begge år. De har allerede i 2015 benyttet sig af, at mælkekvoterne er fjernet og har øget produktionen kraftigt,« siger Klaus Kaiser.

Det bekræftes hos Arla, som ifølge pressechef Theis Brøgger havde en stigning i indvejningen i Danmark på 3,4 procent sidste år. Arla forventer også en stigning i 2016. Forventningen ligger på 150-165 mio. kg indvejet mælk i Danmark, så den kommer over 5 mia. kg i alt. Det svarer til en stigning på 3 procent, hvilket er lidt mindre, end man forventede tidligere på året.

»Vi tror ikke længere at stigningen bliver helt så stor, som vi troede tidligere på året, på grund af de lave mælkepriser,« siger han.

BUNDEN NÅET

På tværs af driftsgrene trækker forventningerne om øget produktion det samlede indeks for 2016 op, selv om forventningerne til investeringer og indkomst trækker ned.

Omkring halvdelen af landmændene forventer at øge produktionen både i 2016 og 2017.

Landmandsbarometret konkluderer overordnet, at landmændene forventer at være tæt på bunden af den aktuelle, dybe lavkonjunktur med meget lave priser på især mælk, svinekød og minkskind.

I 2017 ventes indtjeningen igen at stige.

LAVE INVESTERINGER

Både i 2016 og 2017 forventes investeringerne at ligge underdrejet.

»Det er nærliggende at tolke de svage investeringsforventninger som et udslag af skrøbelig likviditet og vanskelig adgang til finansiering,« siger Klaus Kaiser.

»Da der er god sammenhæng mellem retningen i Landmandsbarometerets målinger og retningen i de faktiske investeringer, kan der forventes endnu en nedgang i landbrugets investeringer i 2016. Forventningerne til 2017 er tæt på et neutralt niveau, og der er derfor ikke udsigt til øgede investeringer i nærmeste fremtid,« siger Klaus Kaiser.

Ud over at den lave indtjening har gjort det vanskeligt at egenfinansiere investeringer, har adgangen til finansiering samtidig været stærkt begrænset.

Endnu en gang er der en meget klar tendens til, at det især er større bedrifter, der forventer at øge produktionen.

 

 

Læs mere om økonomi i LandbrugsAvisen, der udkom fredag d. 13. maj.  Læs som e-avis her. Tegn et abonnement på LandbrugsAvisen og få en fem ugers gratis prøveperiode.

Faktaboks

Lave afregningspriser

  • De lave afregningspriser opleves af landmændene som den største produktionsbegrænsning. Hele 80 procent angiver de lave priser som et problem, mens kun godt halvdelen angiver høje produktionsomkostninger som et problem. Derefter kommer finansielle begrænsninger (37 pct.),lovgivningsmæssige begrænsninger (23 pct.), manglende miljø- og andre godkendelser (9 pct.). 11 pct. af landbrugsvirksomhederne oplever ingen produktionsbegrænsninger.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.