Nye anbefalinger for mineraler og vitaminer

NorFor-systemet (DMS) er for nylig blevet opdateret med nye grænser for makromineraler, mikromineraler og vitaminer. Flere af ændringerne er baseret på nye amerikanske normer.

Af Finn Strudsholm, kvægviden.dk

Mineraler og vitaminer er vigtige næringsstoffer for kvæg, og mangel kan betyde både nedsat produktion og flere sygdomme.

NorFor-systemet samler derfor den nyeste viden om dyrenes behov i et sæt anbefalinger, som indholdet af mineraler og vitaminer i foderet så bliver holdt op imod.

Mere calcium og lidt mindre fosfor

De nye anbefalinger lyder, at højt ydende køer skal have mere calcium, magnesium og kalium end hidtil. Modsat kan der spares lidt på fosfor og en god del på natrium.

Mindre kobber og mere zink

For mikromineralernes anbefaler Seges at halvere indholdet af jern i malkekøernes ration og at sænke kobber med 25 procent. Det sker efter fund af høje mængder kobber i leveren fra slagtekøer, som viser, at mange køer bliver overforsynet.

Anbefalingen for zink til malkekøer bliver til gengæld hævet med hele 23 pro-cent.

Mere E-vitamin til Close-Up goldkøer

For vitaminer sker der kun mindre justeringer til de malkende køer, mens Seges anbefaler at øge niveauet af E-vitamin de sidste uger inden kælvning.

Viden fra USA

Det er kompliceret at lave forsøg med mineraler og vitaminer og derfor meget relevant at skele til, hvad der bliver lavet rundt om i verden. Til de nye anbefalinger i DMS har Seges primært hentet viden fra de nyeste amerikanske normer.

Pas på overforsyning

Som noget nyt indfører NorFor maksimumsgrænser for både mikromineraler og makromineraler i foderet. Overforsyning øger risikoen for negative udslag og fordyrer fodringen.

DMS er opdateret

DMS-systemet er opdateret og har siden april 2022 vurderet rationerne i forhold til de nye grænser.

Læs mere om mineraler i Magasinet Kvæg, som udkommer i næste uge.

Faktaboks

Mineraler og vitaminer til kvæg – hvad regner vi på?

  • Makromineraler: Calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, klor og svovl
  • Mikromineraler: Jern, kobber, mangen, zink, selen, kobolt og jod
  • Vitaminer: Vit-A, Vit-D, Vit-E og B-vitaminer

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.