Rådgiver: Dyrt at lade kalve miste sul
Kalve genvinder aldrig tabt sul, siger Rikke Engelbrecht.

Kalvene genvinder aldrig senere i livet en tilvækst, de har mistet inden for de første otte uger.

Sådan siger kalverådgiver Rikke Engelbrecht, Vestjysk Landboforening, som i to studier har undersøgt kalvens start på livet. I det ene forsøg  har hun testet at fravænne kalve fra mælk ad to omgange frem for kun een om dagen - og i det andet har hun testet at fodre med mælk og tilskud generøst.

"Ekstra foder til 33 kroner giver 600 kroner sparet i kælvningsalder per kvie. Det er en bedre investering end aktier. Og så er to måneders mælkeydelse end ikke medregnet," siger Rikke Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Resultatet er turbokalve, der øger deres tilvækst, er mindre syge, bliver større, kælver tidligere og kan holde tre laktationer.

Lav kælvningsalder

Landmænd bør ikke trække kælvningsalderen, siger Rikke Engelbrecht.

Parvis opstaldning øger tilvækstenKvæg Lørdag 6. februar 2016 · 00:00

"Vi ved, at de dyr, der kælver tidligt også får en højere ydelse. Lad være med at være for konservative," siger Rikke Engelbrecht.

Hun forklarer, at på en bedrift med 250 køer betyder den lavere kælvningsalder en gevinst på ca. en mio. kr. i færre bundne penge i likviditet, mandskabstimer og øget mælkeprodukt.

Første gang

Rikke Engelbrecht har desuden testet et tilskudsfoder til kyllinger på kvæg for at mindske diarre og salmonella. I sommeren 2015 tester hun turboproduktet Top3 Biotonic på 1300 kalve på to vestjyske gårde.

Kalve, der får 6 gram Biomin i foderet hver dag, får en markant højere tilvækst, bedre gødningskonsistens, færre lungebetændelser, mindre snot og næseflod, siger hun. Kalvene opnår et forspring på 10 pct. indenfor de første uger og fordobler tilvæksten med 19 pct. inden de er to år. Der er 4-6 cm at hente, siger hun.

Rettet d. 10 februar kl. 16.40: Nogle misforståelser er rettet. Vi havde skrevet, at Vestjysk Landbrugsrådgivning har testet at fodre kalve to gange i dagen frem for en - men de har fravænnet kalve fra mælk ad to omgange frem for kun en om dagen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.