Rene er anti-økolog: Sætter gården til salg, hvis han skal omlægge

Rene Rasmussen driver sit kvægbrug konventionelt. Han er bekymret for, at et krav om omlægning til økologi eller en CO2-afgift kan lukke hans landbrug.

Klokken er 4.30 om morgenen. Med en kande kaffe i den ene hånd går Rene Rasmussen fra stuehuset og over til de 300 køer i stalden. Nu skal der malkes.

Rene Rasmussen er landmand. 100 procent konventionel.

- Jeg brænder ikke så meget for det økologiske. Den måde vi passer vores køer og vores jord på, det har jeg ikke nogen skam over, siger han.

Han vil endda gå længere end de fleste. 

- Jeg er antiøkolog. Hvis jeg skal tvinges til at blive økolog, så bliver gården sat til salg, siger han til TV2 Østjylland.

Økologiske landmænd må ikke bruge kunstgødning og pesticider, og dyrene skal kunne komme ud i det fri.

Men Rene Rasmussen mener ikke, der er den store forskel – og han ville ikke kunne producere det samme, hvis han var økologisk, siger han.

- Ofte tror politikerne, det vil redde hele verden, hvis det er økologisk. Men det redder ikke hele verden tværtimod. Jeg kunne blive bange for, at der bliver mangel på fødevarer.

Men det betyder ikke, at han ikke skænker klima- og miljø en tanke:

- Selvfølgelig tænker man over det. Når man hele tiden får at vide i fjernsynet, at vi er en af de største syndere, så bliver jeg da ked af det, siger Rene Rasmussen og fortsætter:

- Jeg har ingen problemer med at sprøjte. Vi gør det kun for at lave nogle bedre planter og nogle super gode fødevarer. Det hele er så nøje regnet ud, og de midler, vi bruger, de er godkendt af staten, siger han. 

CO2-afgift vil lukke mit landbrug

Temperaturen på jorden stiger. Man er nødt til at gøre noget. Bekymrer det dig ikke?

- Det gør det måske. Men det er nemt at sige, at Danmark skal redde hele verden. Men hvad skal vi leve af? Der skal penge i kassen, siger Rene Rasmussen.

I oktober sidste år blev der i en bred politisk aftale vedtaget, at der skal ske en grøn omstilling af dansk landbrug.

Her blev blandt andet fastsat et bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektorens udledning af CO2 på 55-65 procent i 2030 i forhold til udledningen i 1990.

Derudover er en ekspertgruppe lige nu i gang med at regne på en mulig CO2 afgift til landbruget – som statsminister Mette Frederiksen (S) også nævnte i sin tale til folketingets åbning.

- Vi skal beskytte det danske guld: Vores rene drikkevand. Indføre en CO2-afgift i landbruget, sagde hun.

Rene Rasmussen har svært ved at se, hvordan han skal kunne klare en afgift på for eksempel sin mælkeproduktion.

- Vi producerer omkring 3,7 - 3,8 liter mælk om året. Skulle jeg til at betale 1,8 eller 3 millioner kroner i afgift, så er jeg en færdig mand og lukket om to år, siger Rene Rasmussen.

Han mener, at landbruget allerede gør meget for at være så grønne som muligt. Blandt andet ryger al hans gylle og møg til det lokale biogasanlæg. 

- Jeg synes, det er en win-win-situation, at vi er så langt fremme med biogassen. Så vi kan levere gas til naturgassen eller Thorsø by, hvor fjernvarmen lever godt af vores biogas, siger Rene Rasmussen. 

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.