Send goldkøerne på wellness-ophold og ydelsen stiger
Goldkøer har brug for et blødt eftergivende leje med masser af plads.

Af Rasmus Kjærgaard Wielandt, kvægrådgiver, LandboNord

Gode forhold i goldperioden er afgørende for ydelsen i den kommende laktation.

Foderoptagelsen falder markant i de sidste tre uger af goldperioden. Derfor er det ekstra vigtig i denne periode at sikre minimum en æde plads pr. ko, sådan at alle goldkøer får mulighed for at optage rigeligt med foder.

At dette er vigtig, ses ved at der er en klar sammenhæng mellem ydelsen i den efterfølgende laktation og størrelsen pr. ædeplads. Derfor anbefales der minimum 80 cm ædeplads pr. goldko.

Masser af plads

Goldkøer har brug for et blødt eftergivende leje med masser af plads. Minimum 10 kvadratmeter pr. ko for stor race og 8 kvadratmeter for jersey.

Går de i sengebåse, skal de være ekstra brede, 1,30 meter for stor race og 1,15 meter for jersey.

Den ekstra plads er isæt vigtig de sidste tre uger af goldperioden, hvor kalven fylder meget og koens lede er blødgjorte og klar til fødsel. I denne periode er det vigtig med meget hvile og minimum stress.

Er der trangt med plads, vil mængden af aggression og magtkampe øges, hvilket vil gå udover de svageste køer.

Undgå holdskift

Når der lukkes nye dyr ind i en flok, tager det to-tre dage før der er etableret en ny rangorden i flokken. Derfor skal holdskifte minimeres til et minimum, da der i de disse dage vil være et øget stressniveau, lavere liggetid og lavere foderoptag.

Det ideelle er etablering af faste ugehold, hvor køerne følger hinanden i hele goldperioden uden holdskifte. Alternativt kan der etablere tre hold til de sidste tre uger af goldperioden, sådan at der er ekstra ro og hvile i de sidste tre uger.

Masser af vand

Oftest består vores goldkorationer af en stor mængde halm, hvilket gør at tørstofprocenten ofte er høj i rationen, og vi ved at der ca. skal 5 liter vand til et kg tørstof. 

En goldko har derfor behov for 60-80 liter vand om dagen, for at kunne omsætte det foder hun æder. Er der kun få beskidte drikkekopper i goldko holdet, kan vand være en begrænsende faktor for foderoptagelsen.

Kælve kvier for sig

Kælvekvier skal bruge længere tid på at optage et kg tørstof end en stor goldko, og derfor har kælvekvierne behov for god plads og tid ved foderbordet.

Dette kan dog være svært at opnå, hvis man går sammen med en stor flok gamle goldkøer. Den naturlige rangorden imellem kælvekvierne og de gamle køer, vil afholde kælvekvierne fra at gå op til foderbordet og de vil ikke turde stå der i lang tid nok.

Dette medfører, at kælvekvier, der går sammen med goldkøer, har et lavere foderoptag, end kælvekvier der går alene. Dette kan påvirke foderoptaget efter kælvning og dermed ydelsen i første laktation.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.