Tak minister - kontrol med sund fornuft lyder lovende 
Ugen På Spidsen: Fødevareministeren har varslet lempeligere kontrol med mere sund fornuft over for udegående kvæg i den kommende vinter. Det lyder næsten for godt til at være sandt, mener ugens klummeskribent.

Det gav stribevis af positive tommelfingre og ord som ’tak’ og ’endelig’ på de sociale medier, da fødevareminister Mogens Jensen i weekenden bekendtgjorde, at kontrollen af udegående kvæg nu ændres.
Det uundvigelige krav om læskure til alle racer - også bisoner - skal nu fortolkes mere frit. Kontrollanterne skal bruge deres sunde fornuft og faglige vurdering af dyrenes velbefindende fremfor at betragte den eksakte tæthed af grenene over dyrene, når de skal vurdere, om dyrene må gå ude uden adgang til læskure.

Kontrol

Kontrol med sund fornuft lyder godt. Både for landmænd og kontrollanter, som formentlig også løber sur i reglerne ind imellem.
Men det lyder også overraskende i en tid, hvor milimeter og decimaler får større og større betydning, når der skal kontrolleres. Tænk bare på satelitterne, som tjekker aktiviteterne på marken, eller datokravene for såning af eksempelvis efterafgrøder. Her tages ingen hensyn til sund fornuft og faglige vurderinger.
Fødevareministeren må formentlig også forvente klager over afgørelser, når der bl.a. står følgende sætning om muligheden for at fravige læskure:
»Kravet om sikring mod vind og vejr gennem adgang til læskur eller bygning kan fraviges, hvis dyrene holdes på store arealer, hvor de naturlige forhold er af en sådan beskaffenhed, at der kan ydes dyrene en beskyttelse, der i vidt omfang svarer til den beskyttelse et læskur eller en bygning vil kunne give.«

Mulighed for faglige slagsmål

Uanset hvor godt kontrollørerne kalibreres før vinterperioden vil denne formulering efterlade et betydeligt ansvar hos den enkelte kontrollant og muligheden for faglige slagsmål i tilfælde af underkendte forhold er stor.
Det bliver med andre ord spændende at følge vinterens kontroller og vurderinger - ministeren skal i hvert fald have ros for at tage mere hensyn til den sunde fornuft og fagligheden end forgængeren turde.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.