Vorter på køerne - vent på at de forsvinder selv

Pæne er de ikke og så kan de påvirke malkningen. 

Vorterne, som skyldes papillomavirus, er ikke de kønneste, kan dække store område på dyrene, men de fleste vorter forsvinder af sig selv. Det kan dog tage op til seks til 12 måneder. 

Vorterne smitter meget, og derfor vil de ofte ses på store dele af besætningen i en bestemt aldersgruppe. 

Langt de fleste køer bliver immune når de først har været smittet, derfor ses problemet også oftest hos ungdyr, skriver Farmers Weekly

På overfladen af vorten sidder virus, som bliver på overfladen vorten har rørt ved. Det gælder malkeanlæg, malkerens hænder, sengebåde og kløbørster. 

Skal ikke behandles 

Vorterne kan komme over alt på kroppen, men ofte kommer de steder hvor køerne, eller deres underlag, kommer i kontakt med hinanden. 

Derfor vil de oftest ses ved hovedet og nakken, da køerne klør sig mod hinanden, samt på maven, yveret og patterne, da de ligger på de samme arealer. 

Det er varierende, hvor slemt vorterne påvirker køerne, nogle får  få vorter, mens andre kan få store og mange vorter.

Vorterne er ikke et problem som sådan, men de kan skabe problemer, hvis de er så store at kopperne på malkemaskinen ikke passer over patten længere – og koen er begyndt at blive malket. 

For at undgå vorterne, er det vigtigt med en god hygiejne og ordentligt foder med tilstrækkeligt med mineraler, så immunforsvaret ikke bliver presset. 

Derudover kan man ikke gøre det store, andet end at vente på det går over. Hvis vorterne er meget store og gererende kan man fjerne dem. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.