5 faglige indlæg jeg vil høre på Plantekongressen

I år kan du opleve de mange forskellige faglige indlæg i Plantekongressen hjemme fra stuen - og de spændende emner holder nærmest i kø. Merete Hattesen, markfaglig redaktør, giver sit bud på fem indlæg, hun ser frem til.

Den traditionsrige Plantekongres i Herning i januar er i år aflyst som fysisk kongres pga. corona. Men den løber alligevel af stablen virtuelt med både årsmøde og en hel masse faglige indlæg.

Godt nok bliver det helt, helt anderledes, end det plejer, men jeg tror, det bliver rigtig godt alligevel.

Jeg har i hvert fald været godt tilfreds med de webinarer, som Seges har holdt hver onsdag siden først i november som optakt til den egentlige Plantekongres-uge fra 12-15. januar.

De har fungeret rigtig fint.

1. Årsmødet 

Først og fremmest vil jeg selvfølgelig høre årsmødet, hvor sektordirektør på Seges, Troels Toft, og Planteformand i L&F, Torben Hansen, holder deres beretninger om året der er gået – og hvor alle kan stille spørgsmål bagefter, selvom vi sidder hver for sig.

Noget af det de to herrer vil tale om i år, er, hvordan vi vækster i en grønnere verden, og hvem vi skal gøre det sammen med? Hvordan vi kan bidrage til at løse landbrugets klimaudfordring. 

Og det faktum at afstemningen for glyphosat nærmer sig – og hvad Plantesektorens anbefalinger er? For der går let politik i fagligheden.

2. Conservation Ariculture i praksis

Efter årsmødet starter mere end 20 webinarer, som du kan vælge at se live, eller når det passer dig. Alle webinarer bliver nemlig optaget og lagt på nettet, så de også kan ses efterfølgende. 

Her er mange spændende, aktuelle emner. Et af dem, jeg helt sikkert vil se, er ”Conservation Agriculture (CA) i praksis” tirsdag eftermiddag.

Her berettes om årets landsforsøg med CA og direkte såning, og om udbytteeffekten af omlægning fra pløjning eller reduceret jordbearbejdning til direkte såning. Der er også resultater af rodstudier med minirhizotroner i de langvarige jordbearbejdningsforsøg. Desuden er der kommet en ny CA-vejledning og CA-omlægningstjek. 

Fra praksis vil en CA-markmand fra Nordjylland fortælle om glæder og udfordringer med CA. Hør hvordan det er at være ny markmand på et landbrug med en ny tilgang til planteavl. Hvad var det mest inspirerende og det mest skræmmende?

3. Fremtidens planteproduktion med og uden glyphosat

Onsdag eftermiddag vil jeg høre indlægget ”Fremtidens planteproduktion med og uden glyphosat” – og de faglige udfordringer for dansk planteavl ved ændring i tilgængeligheden af glyphosat.

Netop nu gennemføres en større vurdering af glyphosat i EU, som vil danne grundlag for en afstemning i 2022 om glyphosats fremtid i EU. Hør hvor meget glyphosat der bruges i EU-landene, og til hvilket formål.

Glyphosat er også meget vigtigt i Danmark. De økonomiske konsekvenser ved et forbud præsenteres. Et større analysearbejde har kortlagt forbruget, og undersøgt mulighederne for et mere målrettet forbrug.

4. Græsprotein

Torsdag formiddag tuner jeg ind på indlægget om græsprotein for at høre mulighederne for, at græsprotein kan blive en del af løsningen på landbrugets klimaudfordringer.

Er dyrkningen og produktionen af græsprotein reelt så godt for klima, miljø og bæredygtig produktion. Hvad er potentialet og hvordan ser realiteterne ud?

Dyrkning af afgrøder til græsprotein er også i udvikling i Danmark, og en jeg glæder mig til at høre en landmand fortælle om praktiske erfaringer med dyrkning og afsætning.

5. Handel med CO2-certifikater på CA

Torsdag eftermiddag vælger jeg det spændende og nyskabende indlæg ”Handel med CO2-certifikater på CA”.

Baggrunden er, at danske landmænd nu tilbydes mulighed for at handle med deres klimaindsats ved at sælge certifikater på CO2 -lagring i jorden, som de har opnået ved at lægge driften om til Conservation Agriculture (CA). Beregningen af klimagevinsten sker i værktøjer som f.eks. ”Cool Farm Tool”.

Hvordan fungerer det, hvordan beregnes økonomi og effekter, og hvad findes der af dokumentation? Og hvor stor er potentialet for miljø- og klimagevinster egentlig ved CA under danske forhold.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.